Google hoče osvojiti tudi stanovanje, zapestje in avtomobil

Omreženo domovanje – Nova različica androida bo povezala telefone in tablice z urami, televizijo in hišnimi napravami

Kako si pri Googlu predstavljajo prihodnost? Če je mogoče sklepati po sredinih najavah na razvojni konferenci Google I/O, pri iskalniškem velikanu stavijo predvsem na povezane naprave: televizijo, ure, hišne termostate in drugo elektroniko, ki jo bo povezovala nova različica androida.

Vstop na trg hišne elektronike in podporo zamisli »omreženega domovanja« je napovedal že letošnji nakup proizvajalca termostatov Nest Labs, za katerega je Google odštel 3,2 milijarde dolarjev. Prejšnji teden pa so za dobre pol milijarde dolarjev prevzeli še izdelovalca domačih nadzornih kamer Dropcam, ki ga bodo prav tako vključili v novo različico androida ter podprli daljinsko upravljanje hišnih sistemov z mobilniki in tablicami.

Vendar pri Googlu zagotovo ne razmišljajo samo o udobju uporabnikov, ki bodo lahko od daleč nastavljali temperaturo v stanovanju ali si izbrali filme za večerni ogled. Google ustvari skoraj vse prihodke z oglaševanjem, zato potrebuje nove vire. Hkrati bo s povezovanjem domačih naprav še bolje spoznal uporabniške navade in izpopolnil svoje algoritme za merjeno oglaševanje – kljub prvim opozorilom potrošniških združenj in varuhov zasebnosti, da Google že zdaj zbira in obdeluje preveč uporabniških podatkov.

Vendar na razvojni konferenci I/O ponavadi ni prostora za kritike ali razmišljanje o zasebnosti. Vso pozornost so namenili napravam, ki jih bo upravljal android: poceni pametnemu mobilniku androidone, urama LG g watch in Samsung gear live, novim računalnikom chromebook in televizijski škatlici (set-top boxu) za androidno televizijo. Na predstavitvah niso potrdili namigov, da bo androidna televizija morda nadomestila sedanji »internetni ključek« chromecast. Prikazali so le nekatere zmogljivosti nove televizije, med drugim daljinsko upravljanje vsake druge androidne naprave, igranje iger, glasovne ukaze in predvidevanje gledalskih navad.

Novi android z delovnim imenom »L« bodo predvidoma predstavili jeseni. Poleg podpore omreženim napravam bodo vanj vključili precej več varnostnih zmogljivosti, saj zanj razvijajo poseben sistem proti kraji, ki bo med drugim omogočal varnostno »uničenje« ukradene naprave. Vodje razvijalskih oddelkov so se dotaknili tudi različnih sistemov za upravljanje s podatki v oblaku in novih knjižnicah za poštni odjemalec gmail. Niso pa omenjaii nekaterih področij, ki so jih novinarji najbolj nestrpno pričakovali: pametnih avtomobilov, robotov in novih elektronskih očal.

Avtomobili so se pojavili samo v predstavitvah androida l, pri katerem obljubljajo boljšo združljivost z navigacijskimi napravami in avtomobilsko zabavno elektroniko. Očala google glass bodo še nekaj časa ostala v preizkusni fazi, vendar jim bodo dodali več pomnilnika (dva gigabajta namesto enega), kar bo po zagotovilih razvijalcev precej izboljšalo njihovo uporabnost (in vznejevoljilo lastnike starih modelov, ki jih ne bo mogoče nadgraditi). Še bolj skrivnostni so bili nastopajoči glede načrtov z avtomatskimi napravami, saj je Google v zadnjem letu kupil več izdelovalcev robotov (najbolj znano je podjetje Boston Dynamics), a jih na konferenci sploh niso omenili.

Bolj redkobesedni so bili nastopajoči le še ob vprašanjih, kakšne namene ima Google z družabnim omrežjem google+, ki je prav ta teden praznovalo tretji rojstni dan. Verjetno zato, ker je kljub približno tristo milijonom uporabnikom ostalo v senci facebooka in ni nikoli zares zaživelo. Čeprav ga je Google agresivno vključil v skoraj vse svoje mobilne storitve in se ga skoraj ni mogoče znebiti. Ali prav zaradi tega.

Povezane objave:

Shopping Cart
Scroll to Top