All in One računalniki

Vse-v-enem-računalniki ali All in one računalniki so narejeni z namenom, da združijo vse komponente namiznega računalnika v eno enoto. To omogoča enostavnejšo uporabo in prenašanje naprave. Tako nam ni potrebno potrebno priključiti monitorja, ohišja ter drugih elementov posebej, saj je vse v eni napravi. 

Prvi All in One računalniki so se pojavili na tržišču konec 90-ih let in so vse od takrat vse bolj popularni. Najbolj jih uporabljajo v okoljih, kjer si želijo ohraniti urejenost pisarne ali pa preprosto nimajo dovolj prostora za klasičen namizni računalnik. Nekateri jih imenujejo tudi mini računalniki, vendar bi lahko tako rekli tudi kateri od izvedb prenosnikov.

All in One računalniki in operacijski sistem

V večini primerov vse-v-enem računalniki niso omejeni na določen operacijski sistem. Lahko uporabljamo Windows, Linux ter druge operacijske sisteme. Dober primer zelo popularnega mini-računalnika je iMac od podjetja Apple. Omenjeni računalnik je zelo priljubljen za uporabo v domovih in podjetjih, saj je zmogljiv in zavzame zelo malo prostora.  Ne glede na to, kateri operacijski sistem uporabljamo, se vedno lahko zanesemo na kompaktno obliko, učinkovito delovanje ter polno funkcionalnost našega All in One računalnika. 

All in One računalniki Apple iMac so zelo popularni

Za uporabo doma in pisarni, imajo Vse v Enem računalniki prednosti, kot so:

  • Kompaktna oblika
  • Monitor, stolp in druge komponente so del enega sistema
  • Polna funkcionalnost sistema
  • Možnost uporabe različnih operacijskih sistemov
  • Ne potrebujemo dodatno dokupiti monitorja, trdega diska ali drugih komponent

All in one računalniki za hitro namestitev

Z nakupom All in One računalnika bomo lahko hitro pričeli z delom doma ali v pisarni. Sama namestitev je dokaj hitra, saj ne bomo mogli posebej priklapljati monitorja ter drugih komponent, razen miške in tipkovnice. Prva stvar, ki jo lahko opazimo je, da se vse komponente nahajajo v eni škatli, ki izgleda kot velik monitor. To omogoča, da računalnik postavimo tudi na manjše površine in si tako uredimo delovno okolje. V večini primerov je operacijski sistem že nameščen na samo napravo, kot tudi gonilniki za strojno opremo. Tako lahko pričnemo nemudoma z delom in pričnemo z nameščanjem naših najljubših programov.

All in One računalniki HP
All in One računalniki HP zavzamejo zelo malo prostora

Prenosniki imajo tudi vse elemente vse-v-enem računalnika. Ker imajo že vgrajen zaslon, tipkovnico, sledilno ploščico in mrežno kartico, so pripravljeni na takojšnjo uporabo. Vgrajen operacijski sistem pa imajo mnogi laptopi z Windowsi, kar še dodatno olajša uporabniško izkušnjo.

Poraba energije pri All in one računalniku

All in One računalniki so sistemi, ki imajo polno funkcionalnost. S tem je mišljeno to, da nimajo omejitve uporabe, kar pomeni, da lahko na njih uporabljamo vse programe, kot bi jih na večjih sistemih. Res pa je, da zaradi svoje velikosti imajo dostikrat vgrajen procesor, grafično kartice in druge komponente, ki porabijo manj energije ter se manj segrevajo. To pomeni, da dosti All in One računalnikov uporablja tehnologijo, ki jo najdemo v prenosnikih in mini računalnikih. Dandanes so procesorji in grafične kartice, ki jih najdemo v prenosnikih zmožni poganjati tudi najbolj zahtevne aplikacije ter igre.

All in One računalniki porabijo malo energije

Prednost mobilne tehnologije je ta, da porabi veliko manj električne energije ter, da se manj segreva. Res je, da tako izgubimo malo hitrosti samega računalnika, vendar se to v večini primerov sploh ne opazi. Tehnologija mobilnih računalnikov je izredno napredovala v zadnjih nekaj letih, to pa pomeni, da lahko mini računalnik uporabljamo danes za skoraj katerokoli opravilo, tudi za igranje iger, urejanje slik in video zapisov, kot za klasična pisarniška dela in enostavna domača opravila.

Zakaj je mini računalnik tudi odlična izbira

Če potrebujemo računalnik za vsakodnevna opravila, potem je All in One sistem morda najboljša izbira. Prednosti so mnoge, saj če samo pomislimo, da ne bomo potrebovali kupovati dodatnega monitorja, izbirati pravih video kablov za monitor, ter skrbeti, če bodo vse komponente delovale med seboj, je to velika prednosti. 

Rabljeni računalniki all-in-one so odlična izbira, če želimo funkcionalen sistem, ne bi pa dodatno radi dokupovali monitorja, zvočnikov ipd. Tako prihranimo pri opremi pisarne ali doma, saj imamo vse, kar potrebujemo v enem paketu.

Video: 5 novih All in One računalnikov v letu 2021

Velikokrat se zgodi, da so na voljo outlet računalniki v all-in-one konfiguraciji. Tako lahko kupimo razne obnovljene, rabljene in druge izvedbe sistemov, ki so jih pregledali profesionalci. Taki računalniki so dostikrat malo starejši, vendar imajo odlične cene in so primerni za uporabo v podjetjih, kot tudi doma.

Mini računalnike pa lahko postavimo skoraj kamorkoli. Tako ne bo potrebe po nakupu večje računalniške mize. Ker so mini računalniki izredno lepi na pogled, bodo tudi dodali občutek razkošja vsaki pisarni, domu in delovnem prostoru. Poleg tega pa zaradi majhne porabe energije jih lahko pustimo prižgane 24/7, tako da bodo vedno v pripravljenosti za delo.

Namizni računalnik lahko tudi zamenjamo za mini računalnik, ter nanj priklopimo že obstoječi monitor, miško in tipkovnico. Tako lahko hitro pripravimo skoraj vsak prostor za delo ali zabavo. Mini računalniki imajo dostikrat tudi že nameščen operacijski sistem ter vse gonilnike. Tako ni potrebno izgubljati časa z dodatnim nameščanjem gonilnikov ter nastavljanjem samega sistema.