Poslovni laptopi

Današnji računalniški trg nam ponuja skoraj neskončno različnih naprav z različnimi specifikacijami. Prenosni računalniki so doživeli pravo revolucijo, kar se tiče seveda zmogljivosti, saj so na voljo različni modeli, ki jih lahko uporabljamo praktično že za vsako opravilo – tudi tista najzahtevnejša, kar je bilo včasih utopično pričakovati.

Opazimo lahko tudi, da se poslovni prenosniki v primerjavi z navadnimi kar precej razlikujejo. Ohišja so narejena iz bolj čvrstih in trpežnih materialov, tipkovnice so ergonomične in pogosto osvetljene, morda tudi z osnovno zaščito proti politju, nekatera druga strojno in programska oprema na njih je na profesionalnem nivoju. Res je, da so takšni poslovni laptopi malo dražji od navadnih, a imajo kar nekaj prednosti, ki pride v delovnem okolju in med njihovim transportom, še kako prav.

Poslovni laptopi imajo zmogljivo strojno opremo

Pogosto gre opaziti, da klasični in poslovni prenosniki uporabljajo zelo podobno strojno opremo. Precej današnjih konfiguracij ima namreč že vključen SSD disk, ki je nekajkrat hitrejši od navadnega trdega diska z oznako HDD. Večina poslovnih računalnikov podjetij, kot so DELL, HP, ACER, TOSHIBA in drugi, ima vgrajen 128 GB do 2 TB velik SSD disk – odvisno od konfiguracije računalnika. Odvisno od potreb posameznika je seveda za katerega se bo odločil, pri tem pa se spreminja tudi cenovni razred.

Lenovo prenosniki imajo vse iste karakteristike, na področju poslovnega računalništva pa so sploh v samem svetovnem vrhu in sicer z več različnimi linijami in modeli, kot so Thinkpad, Yoga, Ideapad in drugi.

Poslovni laptopi Lenovo
Lenovo poslovni prenosnik Yoga Slim 7

Procesorska moč je izjemno pomembna za podjetja. Najboljši poslovni prenosniki uporabljajo močne procesorje, kot so Intel i5, i7 ter i9, vendar lahko opazimo tudi modele, ki imajo vgrajeno i3 različico. Taka moč je predvsem potrebna v primerih, ko mora računalnik hitro odpirati podatkovne zbirke, zbirati statistične podatke, opravljati napredne analize ipd.

Poslovni prenosnik za video konference

Danes imajo skoraj vsi prenosniki na trgu že vgrajeno spletno kamero. Najboljši poslovni prenosniki imajo spletne kamere, ki dosegajo izjemno visoke resolucije. Če se včasih še kdo izogibal spletni kameri, jo danes potrebujete skoraj za vsak sestanek na daljavo. Poslovni prenosnik se tako hitro spremeni v enostavno in odlično orodje za sodelovanje ali organizacijo video konference. 

Poslovni laptopi za videokonference in izobraževanja na daljavo.
Poslovni laptopi omogočajo izvedbo ali sodelovanje v video konferenci

Napredni poslovni prenosniki, ki uporabljajo operacijski sistem Windows 10 ali 11, imajo vključene tudi različne varnostne funkcije, ki so povezane z vgrajeno spletno kamero. Tako lahko poslovni računalnik odklenemo tako, da zgolj prebere sliko našega obraza. To je idealno, če ne maramo gesel, saj jih ne bomo potrebovali, hkrati pa gre za zaščito, ki jo je brez vaše fizične prisotnosti težko hitro zaobiti.

Poslovni prenosni računalnik mora imeti kvalitetno ohišje

Poslovni prenosniki so mišljeni za dolgotrajno uporabo. Tako lahko opazimo, da imajo ohišje narejeno iz kvalitetnejših in obstojnejših materialov, kot druge podobne naprave. Najboljši poslovni računalniki imajo ohišje narejeno iz aluminija, kvalitetne plastike ali različnih umetnih mas, kar jim daje izredno odpornost, pogosto pa tudi spremeni sam videz. Videz pa je pomemben, sploh če fizično prisostvujete sestankom na terenu.

Poslovni laptopi so lahko narejeni tudi aluminija in drugih materialov.
Poslovni laptopi imajo ohišje narejeno iz aluminija, kvalitetne plastike ali različnih umetnih mas

Poslovni računalniki so narejeni tako kvalitetno, da brez večjih težav zdržijo manjše padce in udarce, seveda pa ne bodo zdržali večjih pritiskov, ki bi lahko fizično poškodovali komponente v računalniku ali pa zlomili ali drugače poškodovali njihov zaslon. Najbolj pomembno pa je, da so v primeru nezgode pred izgubo zavarovani naši podatki. Tudi tipkovnica je narejena tako, da zdrži precejšnje obremenitve in večletno uporabo, brez da bi se pokvarila. Seveda pa je vse odvisno od vašega načina dela in skrbi za čistočo prenosnika.

Varnostna oprema poslovnega računalnika

Poslovni prenosniki imajo vgrajeno precej različne strojne in programske opreme, ki nam lahko zaščiti podatke. Tako imamo možnost, da popolnoma zašifriramo vse podatke, ki jih hranimo na svojem prenosnem računalniku. Najbolj znani svetovni proizvajalci skoraj vedno vključijo posebno programsko opremo, ki nam pomaga uporabljati naš prenosnik na daljavo na varen način. Ponujajo pa tudi nekatere svoje storitve v oblaku, ki nam še olajšajo delo, povečajo varnost in ponudijo več prostora za shranjevanje podatkov.

Varnost poslovnega laptopa – v video posnetku poglejte, kako lahko v Windows 11, omogočite TPM / PTT na vašem računalniku.

Poleg tega pa nam vgrajena strojna oprema, kot je TPM, ki varuje našo strojno in programsko opremo pred zlorabo virusov in hekerjev.

V vsakem primeru lahko tudi običajni uporabniki koristijo prednosti kvalitetnih računalnikov, kakršen poslovni prenosnik zagotovo je. Tudi če niste pripravljena plačati več tisoč evrov za nov model, si lahko omislite starejšega, že malo rabljenega, ki ga podjetja po dveh ali treh letih uporabe prodajajo po bistveni nižji ceni. Od prodajalca boste dobili ponovno garancijo, kot bi kupili nov izdelek, za nekaj sto evrov pa bo vaša naprava, ki bi jo sicer na trgu morali plačati nekajkrat več.

Poslovni laptopi so torej veliko bolj vzdržljivi, kot drugi modeli in če si ga boste omislili tudi za domače delo, prav gotovo ne boste razočarani. Imajo več funkcij, kot klasični prenosni računalniki, ki se najpogosteje prodajajo prek oglasov v računalniških in drugih trgovinah in bodo dlje časa omogočali hitro in učinkovito delo.