Prenosniki z operacijskim sistemom Windows

Ko kupujemo prenosnik, se lahko hitro izgubimo med vsemi specifikacijami. Velikost pomnilnika, moč procesorja, funkcije tipkovnice nas lahko odvedejo od zelo pomembne stvari – možnost takojšnje uporabe računalnika. Dandanes lahko zasledimo veliko prenosnikov na trgu, ki sicer imajo vrhunsko strojno opremo, vendar nimajo operacijskega sistema. To pomeni, da ga ne moremo takoj uporabiti, ko ga prinesemo domov in odpakiramo iz škatle. Laptopi z Windowsi pa imajo že nastavljen operacijski sistem, ki ga nemudoma lahko pričnemo uporabljati.

Nameščen operacijski sistem z vsemi gonilniki

Laptop z windowsi ima mnogo prednosti za končnega uporabnika. Ena izmed teh je ta, da ne potrebujemo namestiti operacijskega sistema sami. Druga pa je to, da ne potrebujemo prebrskati celega spleta, da bi našli ustrezne gonilnike. Res je, da Windows 10 v večini primerov poišče sam vse gonilnike za neznane naprave, vendar to ni vedno možno. Tako je cena laptopa z windowsi res višja, vendar vsebuje že vgrajen operacijski sistem ter vse gonilnike, kar pomeni, da lahko napravo takoj pričnemo uporabljati.

HP prenosniki z operacijskim sistemom Windows
Poslovni prenosniki z Windowsi

Tako bo grafična kartica, bralnik spominskih kartic ter vse USB naprave delovale brezhibno, brez da bi morali karkoli dodatno storiti. To nam lahko prihrani veliko časa, ki bi ga porabili z iskanjem ustrezne programske opreme, da se povežemo na net, nastavimo primerno resolucijo na zaslonu, poslušamo glasbo in opravljamo druge dejavnosti na računalniku.

To je tudi razlog, da imajo gaming računalniki že nameščene programe in aplikacije. Tako lahko začnemo z igranjem iger takoj, brez potrebe po dodatnem nastavljanju samega računalnika.

Večja varnost naših podatkov

Dejstvo je, da je vse, kar prenesemo s spleta, lahko okuženo z zlonamerno kodo. To predvsem velja za programe, ki smo jih pridobili z nezanesljivih virov. Tako ne priporočamo prenašati operacijskega sistema s sumljivih strani, saj se lahko pošteno uštejemo. Obstaja veliko primerov, kjer je bil Windows okužen  različnimi vohunskimi programi, ki so nato kradli podatke uporabniku. To je lahko izredno škodljivo za našo zasebnost in varnost.

HP prenosniki z operacijskim sistemom Windows
Prenosniki imajo pogosto že nameščene Windowse in mnoge druge programe

Laptop z Windowsi pa nima teh težav, saj so za njih poskrbeli strokovnjaki. Vsak sistem je popolnoma čist in preverjen, da je originalen. Tako smo lahko brez skrbi, saj je tak prenosnik:

 • Varen in pregledan s strani tehnikov v tovarni ali trgovini
 • Brez virusov in zlonamerne kode
 • Že aktiviran z antivirusnim programom Windows Defender ali drugim

Sama avtentičnost in varnost uporabe sta tako razloga, da so najboljši laptopi taki, ki že imajo nameščen delujoč operacijski sistem. Tako lahko uporabniki uživajo enake prednosti z namiznimi računalniki z Windowsi, saj jih ni potrebno dodatno konfigurirati.

Hitrejše delovanje prenosnika z primernimi gonilniki

Laptop z Windowsi ima, kot prej omenjeno, že vse gonilnike nameščene. V večini primerov so to zadnje različice gonilnikov z uradne strani prenosnika ali izdelovalca čipovja. Tako je poskrbljeno, da bo prenosnik deloval hitro, učinkovito ter, da ne bo zmrzoval zaradi nekompatibilnosti. 

Igre in programe lahko takoj namestimo na laptop, saj ne bomo potrebovali dodatnih gonilnikov. Tako lahko takoj pričnemo z delom, igranjem iger, poslušanjem glasbe ipd. Če uporabljamo kamero na laptopu, bo tudi ta bila že delujoča. Tako se bomo lahko pogovarjali s prijatelji, udeležili navidezne konference in še mnogo več.

Razlogi, da so laptopi z Windowsi odlična izbira so tudi:

 • Možnost, da takoj namestimo svoje najljubše programe in igre
 • Že vgrajen in preverjen Antivirusni program
 • Možnost, da imajo že nameščene programe za pisarniško uporabo

Odlična izbira za podjetnike, ki potrebujejo računalnik

Poslovni prenosniki imajo že pogosto nameščene Windowse in mnoge druge programe, ki skrbijo za zaščito in varnost podatkov. Taki računalniki so narejeni tako, da jih lahko takoj pričnemo uporabljati. Večinoma so opremljeni z SSD-jem ali drugim hitrim diskom.

Poslovni prenosni računalniki z Windowsi imajo prednosti, kot so:

 • Vgrajena enkripcija za zaščito podatkov
 • Dostikrat že vključena programska oprema za oddaljene pogovore in konferenčne sestanke
 • Dodatna programska oprema, ki olajša virtualni nadzor računalnika

V vsakem primeru so laptopi z Windowsi 10 najboljša izbira, če želimo računalnik pričeti uporabljati takoj. Vse gonilniki so nameščeni, tako da se lahko takoj povežemo brezžično ali fizično na splet. 

Laptopi z Windows 10 je odlična izbira za vse uporabnike

Najnovejši operacijski sistem podjetja Microsoft je Windows 10. Tako so laptopi z Windows 10 najboljša izbira za poslovne in osebne uporabnike, saj nam nudijo:

 • Najvišji nivo varnosti z vgrajenim antivirusnim programom
 • Vgrajen vrhunski požarni zid, ki preprečuje nepridipravom, da bi vohunili za nami med uporabo računalnika
 • Najnovejše in redne posodobitve, ki poskrbijo, da smo varni med delom na spletu

Res je, da so laptopi z Windowsi in cena, ki jih spremlja malo dražji, vendar z dobrim razlogom. V samem paketu dobimo prenosni računalnika z Windowsi, ki so že nameščene, kar pomeni, da ne bomo potrebovali dodatno zapravljati časa in sredstev, da nam nekdo namesti operacijski sistem.

Velikokrat je možno zaslediti, da ima tudi najcenejši laptop že priložen Linux, Windows ali drug sistem, ki je pripravljen na uporabo.

Namizni računalniki z windowsi

Večina osebnih in poslovnih uporabnikov uporablja namizne računalnike. To je tudi razlog, da je izredno ključno, da imajo že nameščen operacijski sistem. V večini primerov so namizni računalniki z Windows 10 idealni za takojšni pričetek dela, saj je nameščanje samega operacijskega sistema lahko zelo zamudno. To predvsem velja v podjetniškem okolju, kjer želimo imeti največjo produktivnost in najmanj zamud.

Video: Nasveti in triki za Windows 10 za namizne in prenosne računalnike

Namizni računalniki in laptopi z Windows 10 so tudi velikokrat bolj cenovno ugodni, kot če bi naknadno dokupili programsko opremo. Tako se lahko takoj osredotočimo na nujne naloge, brez skrbi, da bi morali dodatno nastavljati na enega ali več računalnikov operacijski sistem.