Najboljši prenosniki

Laptop je postal nujen pripomoček za skoraj vsakega posameznika. Žal pa je manj fleksibilen od namiznega računalnika in ga je težje nadgraditi ter spremeniti njegovo konfiguracijo. Zato je toliko bolj pomembno, da za svoje potrebe izberemo najboljši prenosnik. Dandanes lahko opazimo ogromno izbiro različnih proizvajalcev, kot so Acer, DELL, Toshiba, ASUS, Hewlett Packart in mnogi druge. Vsak izmed prenosnikov pa ima drugačno ceno, velikost zaslona, moč procesorja,…. Tako bomo morali pregledati velike ponudbe na trgu in se odločiti za nov laptop na podlagi naštetih prednosti in slabosti ter seveda cene, ki nam je dostopna in tudi smiselna kot investicija.

Laptop mora hitro zaganjati aplikacije

Najboljši prenosniki niso vedno najcenejši ali najdražji. Če nam je cena pomemben faktor in želimo plačati kar najmanj, imamo vedno možnost poiskati ceneno različico, vendar pa je možno, da vaš novi laptop ne bo sposoben zagona vseh aplikacij oziroma računalniških programov. Povsem mogoče je tudi, da nam zaslon, tipkovnica, število USB vhodov in druge lastnosti, ne bodo po godu. Res je, da je laptop možno nadgraditi z več pomnilnika ali hitrejšim SSD diskom, vendar če sta procesor in grafična kartica že v osnovi prepočasna, preprosto več ne moremo veliko narediti.

Prenosnik MSI GL75
Prenosnik MSI GL75

Primerne karakteristike za najboljši prenosnik bomo torej izbrali šele takrat, ko se bomo v nakup podali oboroženi s pravimi informacijami. Če teh nimamo ali se na računalnike ne spoznamo, je najslabše spraševati prijatelje, znance in sodelavce – vsak bo svetoval le iz svojega zornega kota, kar pa vam kaj dosti ne bo pomagalo. spoznamo na strojno opremo, lahko izberemo svoj prenosnik po drugih lastnostih, kot je velikost prenosnika, tip zaslona, tipkovnice ali kaj drugega.

Izhodišče za nakup je pogosto velikost prenosnika

Dandanes je ponudba laptopov izredno pestra. Prenosne računalnike lahko zasledimo v različnih velikostih, ki se gibljejo od 13 inčnih, pa tja do 17 inčnih zaslonov – celo več. Velikost laptopa se torej meri v inčih oziroma v palcih po slovensko, kar pa lahko pretvorimo tudi v centimetre. Vrednosti inčev nam povedo samo dolžino diagonale ohišja, ko je to zaprto. Tako si tudi lažje predstavljamo velikost zaslona. 17 inčni laptop bo idealen za pisarniška dela, igranje iger in druga opravila, vendar bo tudi težji za prenašanje. Takšni prenosniki so večinoma v uporabi doma, v pisarni in tudi na terenu. 13 inčni laptop je denimo idealen za vsakodnevno prenašanje, sploh na kakšne sestanke, za delo v skladišči ali drugi logistiki, morda tudi za novinarsko delo, enostavno odgovarjanje na e-maile in konferenčne klice.

Preden se odločimo za nakup je dobro, če uporabimo nekaj smernic, kot so:

  • 13 inčni prenosnik je odličen sopotnik, če smo veliko na terenu, a za stalno uporabo doma sploh ni primeren
  • 15 inčni prenosnik je idealna mešanica prenosljivosti, kompaktnosti, velikosti zaslona in moči in se ga lahko načeloma uporablja celo za nadomestek namiznega  računalnika – celo za igranje nekaterih enostavnih ali starejših iger
  • 17 inčni prenosnik je mišljen za resno delo, gledanje filmov, igranje iger doma ali drugod, a je težji in večji in zato ni primeren za redno prenašanje

Visoka ločljivost – pomembna lastnost laptopa

Res je, da ločljivost ne določa kvaliteto samega računalnika, vendar določa izkušnjo uporabnika. Dandanes lahko opazimo vedno več FULL HD 1920 x 1080 prenosnikov – celo v izvedbah z manjšimi zasloni. Večinoma imajo sicer manjši računalniki ločljivost minimalno okoli 1366 x 768 točk. To je zadovoljivo za večino opravil, ki ne zahtevajo visoke ločljivosti, kot je brskanje po spletu, gledanje YouTube videov, urejanje dokumentov. To so najboljši prenosniki za enostavna opravila, a niso primerni za naloge, ki zahtevajo od nas, da po več ur sedimo za računalnikom. V tem primeru bomo potrebovali višjo ločljivost ali resolucijo, ki je vsaj 1600 x 900 ali še več.

Video: Najboljši prenosniki 4K v letu 2020

Ni torej nujno, da imajo računalniki velike zaslone, čeprav imajo morda visoko ločljivost. Tudi na nekaterih 13 inčnih zaslonih lahko zasledimo visoke ločljivosti , kar pomeni, da bo slika res izjemna, vendar ne bomo imeli veliko površine za delo. Večina 15 inčnih računalnikov ima zaslon FULL HD ali pa vsaj 1366 x 768 točk ločljivosti, kar pomeni, da bomo imeli lepo sliko in tudi dovolj prostora za opravljanje več opravil hkrati.

Tipkovnica za prenosnik

Vsi prenosniki imajo različne tipkovnice – nekateri nimajo numeričnega dela (dodatne številčnice na desni strani), drugi pa ga imajo. Predvsem na manjših laptopih lahko opazimo, da jim manjka numerični del, saj je proizvajalec želel, da naprava ostane čim manjša. Velikokrat lahko opazimo funkcijo Fn, ki ponuja na tipkovnici nekatere dodatne možnosti. Tako lahko na manjši tipkovnici uporabljamo vse funkcije, kot če bi imeli model z večjo tipkovnico, ampak moramo za nekatere funkcije prej pritisniti tipko Fn + želeno tipko.

Tipkovnica je pri prenosnikih izredno pomembna
Kakovostna tipkovnica je pri prenosniku zelo pomembna

Za delo je najboljši prenosni računalnik torej tisti, ki ima celotno tipkovnico, s čimer se poveča vaša učinkovitost. To je še posebej pomembno za ljudi, ki veliko tipkajo, sploh če tipkajo tudi številke v različne tabele, kar pomeni tudi v skladiščih, na blagajnah in podobno. To omogoča, da svoje delo opravimo hitreje, bolj učinkovito in se pri tem manj naprezamo.

Najboljši prenosniki z dovolj spomina in procesorske moči

Ko smo se odločili za zunanji izgled našega laptopa, je čas, da se posvetimo še njegovi strojni opremi. Vsak moderen prenosnik ima že dolgo časa vgrajenih vsaj 4 GB pomnilnika, kar je dovolj za osnovna opravila, vendar ni primerno za igranje iger, editiranje video, multi-tasking, ipd. Veliko poceni laptopov ima že vgrajenih 8 GB pomnilnika, kar razširi možnosti uporabe prenosnika. Za igranje iger pa je priporočljivo minimalno 8 GB, saj bo drugače igra delovala prepočasi, imela manj sličic na sekundo, pojavilo se bo počasno nalaganje novih stopenj v igri, ipd.

Procesor za prenosnik
Procesor za prenosnik

4 GB torej zadošča takrat, ko delate z enim programom naenkrat, denimo pišete e-pošto ali prebirate novice na spletu. Če boste imeli naenkrat odprtih po 5, 6 ali celo 10 zavihkov na spletu in morda zraven še Word ali Excel, pa bo 4 GB bistveno premalo. Že tako je potrebno vedeti, da bo samo operacijski sistem Windows takoj ob zagonu zase porabil kar precej delovnega spomina, tako da se tistih napisanih 4 GB v praksi že po zagonu večinoma vsaj prepolovi.

Naslednja pomembna lastnost pa je procesor. Daleč najbolj pogosti so Intel procesorji, ki jih lahko zasledimo v Intel i3, Inteli5, Inteli7 izvedbah. Priporočeno je, da uporabimo:

Intel I3 procesor

Odličen za osnovna opravila, kot je brskanje po spletu, igranje lahkih iger ter uporabo laptopa za vsakodnevna opravila.

Intel 5 procesor

I5 procesor je idealen za malo bolj zahtevne uporabnike, saj je na njem možno igrati nekatere nove igre, editirati video ter uporabljati druge kreativne in zahtevne programe.

Intel I7 procesor

To so najboljši prenosniki, saj imajo vgrajen i7 procesor, ki ima izredno moč. Lahko ga uporabljamo za najbolj zahtevna opravila. Vedno več pa je AMD procesorjev tipa Ryzen, ter tudi malo starejših A8 in A10, ki so prav tako dobra izbira.

Grafična kartica prenosnika in procesor

Dobra grafična kartica do velike mere določa zmogljivost našega prenosnega računalnika. Večina laptopov ima že v procesorju vgrajeno grafično kartico. Intel procesorji imajo Intel HD, lahko pa zasledimo tudi AMD in Nvidia izvedbe.

Video: Prenosni računalnik s tremi grafičnimi karticami

Zaradi ogromno grafičnih kartic v obstoju je zelo težko samo po modelu izbrati najboljšo, vendar se lahko zanašamo na sledeče smernice:

  • Hitrejše grafične kartice imajo vsa 4GB video pomnilnika
  • Računalniki z bolj naprednim hlajenjem imajo močnejše grafične kartice
  • Laptopi, ki imajo več video izhodov, osvetljeno tipkovnico in velik zaslon, je zelo verjetno, da imajo izredno hitre grafične kartice

Sedaj veste kako izbrati svoj najboljši prenosnik, zavedamo pa se, da vedno ne moremo izbrati vsega kar si želimo.