Laptop z SSD diskom

Naš računalnik se močno zanaša na hitrost trdega diska. To se najbolj pozna pri kopiranju, prebiranju in prenosu podatkov. Hitrost pa je zelo pomembna tudi za zagon operacijskega sistema Windows, saj bo s hitrejšim diskom prenosnik hitreje pripravljen na delo. Zadnja leta je laptop z SSD diskom vedno bolj popularen, saj deluje tudi do 10x hitreje, kot klasični trdi disk. Takšen laptop se prižge že v nekaj sekundah, hkrati pa bistveno hitreje namesti aplikacije in posodobitve v operacijski sistem. SSD disk je tudi veliko bolj vzdržljiv, saj ne uporablja mehaničnih delov in zato lahko lažje prenaša vibracije, udarce ter se manj segreva.

Hitrejše delovanje operacijskega sistema Windows

Višje zmogljivosti prenosa podatkov naredijo laptop z SSD diskom veliko bolj odziven na ukaze. Tako se podatki veliko hitreje prekopirajo, kar pomeni, da:

  • hitreje namestimo igre in programe
  • že v nekaj sekundah prekopiramo podatke z USB ključa na prenosnik
  • operacijski sistem se prižge in je pripravljen na delo v samo nekaj sekundah

Delovanje operacijskega sistema pa vpliva čisto na celoten proces dela, ki ga opravljate z računalnikom. Zato je hiter trdi disk oziroma laptop z SSD diskom takšna prednost.

Ključne prednosti laptopa z SSD diskom

Laptop z SSD diskom ima veliko prednosti, če računalnik uporabljamo za zahtevnejše računalniške aplikacije. Hitrejši dostop do podatkov nam bo omogočal, da poganjamo več programov hkrati. To je odlično takrat pri istočasnem delu z več programi in monitorji. 

Laptop z SSD diskom za prijetnejše delo z računalnikom
Laptop z SSD diskom omogoča hitrejše delovanje računalnika v primerjavi s klasičnim trdim diskom

Obenem lahko tudi antivirusni program pregleda naš računalnik, ne da bi nas pri tem upočasnjeval. SSD disk je tako hiter, da ne bomo opazili, ko počne več stvari v ozadju, saj bo naša naprava delovala zelo hitro v vseh pogojih.

Ker se vse več kupujejo rabljeni prenosni računalniki in refurbished računalniki, je uporabnost teh naprav še podaljšana. Tako marsikdo želi tudi starejši računalnik nadgraditi z SSD diskom in delovnim spominom, kar pa mu omogoči, da bo računalnik še hitrejši in ga bo lahko še dlje časa uporabljal.

Kakšen SSD disk kupiti?

Če se sprašujete kakšen SSD disk kupiti za vaš prenosnik ali stacionarni računalnik, se morate vprašati več stvari. Ali bo to edini disk, ki ga boste uporabljali v tem računalniku? V tem primeru bi vam priporočali višjo kapaciteto, saj bodo poleg vaših podatkov, na njem tudi celoten operacijski sistem ter vsi nameščeni programi in/ali igre. Če imate na disku zelo malo podatkov, potem bo tudi najmanjša kapaciteta zadoščala. Vseeno vam priporočamo, da vzamete neko malce večjo kapaciteto, kajti diski z večjo kapaciteto so bili razviti kasneje, kar pomeni, da so to novejši SSD diski, posledično z boljšo, zaneslivejšo in kvalitetnejšo tehnologijo.

Video: Najboljši SSD diski za laptope

Najlažje je SSD disk vgraditi v prenosnik 15 inčev velikosti, vendar jih lahko vgradite tudi v manjše in večje modele. Prenosniki 17 inčev velikosti imajo pogosto prostor celo za dva trda diska, medtem ko v manjše velikosti težje vgradite dodaten disk, zato je bolj pogosta uporaba zunanjega SSD diska.

Večja energijska učinkovitost prenosnega računalnika

Laptop z SSD diskom porabi bistveno manj električne energije. To je zato, ker ne vsebuje magnetnih plošč, kakršne imajo klasični trdi diski. Z SSDjem bomo zagotovili hitrejše delovanje prenosnika, še posebej kadar ga bomo uporabljali izven dosega električnega omrežja.

Ključne prednosti nižje porabe električne energije prenosnika:

  • naš prenosnik bo zdržal dlje z enim polnjenjem baterije
  • akumulator v prenosniku bo manj obremenjen in bo imel daljšo življenjsko dobo
  • prenosni računalnik se manj segreva

Dejstvo je, da se hitri trdi diski tudi zelo segrejejo. Odvečna toplota se tako prenaša na procesor, grafično kartico, matično ploščo in tudi na tipkovnico. SSD disk za namizni računalnik je enak kot za prenosnik, enak pa je tudi zunanjemu SSD disku, vendar ima zunanji lastno ohišje in kabel, s katerim ga lahko povežete na katerikoli računalnik. Ker se podatki prenašajo po kablu, se seveda hitrost posledično zmanjša. Takšen disk deluje zelo učinkovito ter se skoraj ne segreva. To je odlično za manjše prenosnike, ki zaradi manjšega ohišja žal nimajo dobrega hlajenja.

SSD disk za zanesljivejši laptop

Večina trdih diskov v prenosnikih se hitro poškoduje. To gre pripisati veliki vročini, slabemu hlajenju ter nenehnemu premikanju prenosnikov. Trdi disk so izredno občutljivi na vibracije, udarce in druge šoke iz okolja. Tako se sčasoma poškodujejo, popraskajo, če pa se povsem uničijo, se lahko zgodi, da bomo izgubili tudi podatke na njih.

Şamsung SSD disk
Şamsung SSD disk za laptop

Na drugi strani pa je SSD disk praktično neobčutljiv na premikanje in udarce, saj je sestavljen iz spominskih čipov, ki se ne premikajo. To pomeni, da bo naš računalnik veliko bolj zanesljiv, izjemno pa se zmanjša tudi možnost poškodb ali izgube podatkov. Tudi ob padcu prenosnika na tla, bodo naši podatki ostali nepoškodovani, celo če naš računalnik ne bo več uporaben.