Obnovljeni in rabljeni prenosniki

Rabljeni prenosniki so lahko za mnoge ljudi prava rešitev, kar se tiče nakupa računalnika. Vendar neglede na to ali kupujemo nov ali rabljen prenosnik, moramo prvo se vprašati, zakaj ga bomo sploh uporabljali. Rabljeni prenosniki so na voljo v mnogih trgovina po spletu in jih poznamo kot “rabljeni prenosniki” ali “Renew oz. Refurbished prenosniki”. Sedaj se pa podajmo v značilnosti obeh in poglejmo kateri je pravi za vas.

Rabljeni oz. Renew prenosniki

Prenosnike delimo na obnovljene oziroma “renew” prenosnike in rabljene, vendar kaj je glavna razlika med njimi? Rabljeni prenosniki, ki imajo oznako refurbished, renew ali obnovljeni so dobesedno obnovljeni s strani proizvajalca. Veliko teh prenosnikov je bilo nekoč razstavni model v trgovini ali pa so bili v skladišču in jih nikoli ni nihče uporabil. Obnovljeni rabljeni prenosniki so bili pred prodajo skrbno pregledano s strani proizvajalca in vse dele, ki niso bili delujoči, so bili zamenjani s strani strokovnjakov.

Rabljeni oz. Renew prenosniki

Kaj so pa potem rabljeni prenosniki?

Rabljeni prenosiki, ki jih lahko zasledimo v trgovini, so kot obnovljeni prenosniki vendar niso bili pregledani s strani proizvajalca. To seveda ne pomeni, da jih nihče ni pregledal. Rabljeni prenosniki bili stestirani v samem računalniškem servisu trgovine tako, da zanesljivo delajo in so pripravljeni na uporabo. Če ima rabljen prenosnik kakšno manjšo napako (zlizana tipka, praska na ohišju itd…) potem se razvrščajo v kvalitetne modele (A,B naprimer) vendar je to izključno odvisno od trgovine.

Rabljeni prenosniki za vsakdanje delo

Zakaj naj kupim rabljen prenosnik?

Če se odličimo, da bomo kupili rabljen ali obnovljen prenosnik bomo deležni nekaj prednosti, ki jih morda ne bomo opazili. Rabljeni prenosniki (ker so bili pregledani) so veliko bolj zanesljiva izbira, kot pa če kupimo novega. V večini primerov ne rabimo kupovati novega računalnika, saj bo večina programov še vedno brez problema delovala na starejši strojni opremi. 

10 stvari, ki jih morate storiti, preden kupite rabljen prenosnik

Obnovljeni prenosniki imajo enake lastnosti samo, da večini primerov so novejši modeli (ne več kot 2 leti stari), tako da lahko dobimo stestirani, zanesljiv in za ugodno ceno prenosnik, ki ga lahko začnemo takoj uporabljati.

Vedno se pa seveda vprašajmo, kaj sploh želimo od našega prenosnika. Če se bomo veliko gibali po terenu potem bomo želeli prenosnik, ki lahko dolgo deluje s svojim akumulatorjem. Rabljeni prenosniki, ki imajo komponente z majhno porabo bodo tudi daljše delovali na terenu vendar imajo manjšo zmogljivost. 

Zakaj potrebujem prenosnik?

To je prvo vprašanje, ki si ga moramo zastaviti. Če veliko surfamo po internetu in uporabljamo office programe, potem je sistem z nizkimi specifikacijamo morada pravšnji za nas. Prednosti takega istema so nizka poraba energije, kar pomeni daljšo življenjsko dobo baterije. 

Če smo pa željni hitrega delovanja ali pa pač radi igrami igre, potem je pravšnji prenosnik za nas z hitrim procesorjem, veliko rama in dobro grafično kartico. Taki rabljeni prenosniki imajo sicer veliko moč, vendar se baterija hitro izprazni saj za poganjanje 3D aplikacij, računalnik potrebuje veliko energije.

Bodimo pazljivi pri nakupu

Negelde na to ali bomo kupili nov, rabljen, ali obnovljen prenosnik je dobro si izbrati model, ki bo zadovoljil vse naše potrebe. Dobra ideja je da zaupamo občutku in si izberemo rabljen prenosnik od našega najljubšega proizvajalca, ki mu zaupamo. Seveda, če imamo možnost fizičnega pregleda računalnika pred nakupom jo izkoristimo. Razpoke okoli nosilcev zaslona, tipkovnice ali sodnjega dela prenosnika so lahko indikatorji, da se lahko kaj hitro pokvari. 

Tudi, če kupujemo prenosnik od prijateljev ali znancev je dobro opraviti domačo nalogo in se pozanimati o samem prenoniku. Lahko uporabimo internet, da se prepričamo katere aplikacije lahko poganja ali pa povprašajmo o specifikacijah samega rabljenega prenosnika. Vseeno je dobro prenosnik preizkusiti, če deluje dobro in da nima skritih napak (nedelujoče tipke itd…).