Verjetno ste že kdaj naleteli na izraz hosting. Na podlagi znanja angleščine ste lahko sklepali, kaj bi ta izraz pomenil v slovenskem jeziku. Beseda hosting pomeni gostovanje, uporabljamo pa jo v povezavi s spletnim gostovanjem. Oba izraza se uporabljata v podobni meri. Pravi računalniški strokovnjaki verjetno besedo hosting uporabljajo nekoliko bolj pogosto od slovenskega izraza.

Hosting oziroma gostovanje najpogosteje povezujemo z domeno, o kateri bomo prav tako govorili nekoliko kasneje. Spletno gostovanje oziroma hosting je storitev, ki v praksi pomeni zakup določenega prostora na strežniku. Strežnik igra v vlogi zmogljivega računalnika. Zanj je značilno, da je prek hitre povezave ves čas povezan s spletom. Domena oziroma spletni naslov je z njim povezan na ta način, da ga je potrebno usmeriti na strežnik, na katerem spletna stran gostuje.

Najbolj priljubljene oblike hostinga oziroma spletnega gostovanja

Na trgu lahko izbiramo med najrazličnejšimi storitvami, ki predstavljajo hosting. Lahko izbiramo med deljenim gostovanjem, VPS gostovanjem, namenskim gostovanjem, reseller gostovanjem, gostovanjem v oblaku ter kolokacijo. V končni fazi pa si lahko izberemo celo brezplačno gostovanje oziroma hosting.

Zakaj se je brezplačnemu gostovanju bolje izogniti?

Brezplačni hosting vam ne priporočamo, saj so zanj značilne številne slabosti in le malo prednosti. Med številnimi slabimi na primer izstopajo počasne ter slabo odzivne spletne strani, zanj je značilen tudi izjemno omejen prostor. Mnogi si mislijo, da bo pri storitvi brezplačni hosting popolnoma vse brezplačno. Kaj kmalu pa ugotovimo, da je potrebno za nekatere dodatne stvari tudi plačati. Med njimi je na primer elektronska pošta. Gostovanje je res zastonj, pošta pa najverjetneje ne. Brezplačni hosting prav tako ne predvideva, da boste uporabljali svojo domeno.

Brezplačnemu hostingu pa se izogibajte še posebej, če želite s svojo spletno stranjo kaj zaslužiti. Težko jo boste namreč tržili ali pa bo to v primeru brezplačnega hostinga to morda celo nemogoče. Če pa nam bo že kaj uspelo zaslužiti, se moramo zavedati, da bomo morali del dobička deliti s ponudnikom brezplačnega spletnega gostovanja.

Četudi se do sedaj niste srečali z izrazom hosting, pa bi se verjetno z njo srečali, ko boste želeli imeti svojo spletno stran. Takrat je poznavanje osnovnih pojmov s tega področja nujno potrebno. Prav tako je potrebno vedeti, katere storitve so vključene v njen proces izdelave.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: