Potrebujete spletno gostovanje? Potem vas gotovo zanima, koliko boste plačali zanj. Verjetno bi tudi vi želeli najti čim bolj poceni ponudnika, ki bi vam nudil ugodno spletno gostovanje, vendar pa bi bil hkrati tudi zanesljiv. Če gre za čisto enostavno spletno stran, potem z iskanjem primernega paketa in cene ne boste imeli težav, če pa potrebujete bolj specifično spletno gostovanje, pa se splača malo bolje pogledati ne le cene, ampak tudi ponudbo različnih podjetij, ki ponujajo to storitev. Pri bolj zahtevnih spletnih straneh je namreč zelo pomembna tudi vedno dostopna tehnična pomoč oziroma podpora.

Vsaka spletna stran potrebuje gostovanje

Spletno gostovanje je ena od tistih storitev, ki jo potrebuje vsak, ki ima v lasti spletno stran. Vsaka spletna stran mora namreč nekje gostovati. V kolikor hočemo, da bi bila ta vidna tudi drugim, jo je namreč treba naložiti na strežnik oziroma server. Podjetja, ki med svojimi storitvami nudijo tudi spletno gostovanje, imajo v lasti več različnih kakovostnih serverjev, za katere skrbijo in jih vzdržujejo ter vam omogočajo, da na njih zakupite prostor. Zakupu prostora na serverju oziroma strežniku pa pravimo spletno gostovanje.

Z rednim vzdrževanjem, nadgradnjo in nadzorom serverjev ter zagotavljanjem varnosti skrbijo za zanesljivost dostopa do vaše spletne strani ter za to, da ne pride do različnih vdorov ali drugih težav. Prav zaradi tega je bistvenega pomena, da izberete čim bolj zanesljivega ponudnika, na katerega se lahko popolnoma zanesete. Ni namreč hujšega, kot to, da nekega dne ugotovite, da do vaše spletne strani ne morete dostopati. Zato je zanesljivost ponudnika zelo pomembna, hkrati pa je treba poiskati tudi takšnega, ki vam nudi učinkovito podporo, svetovanje in pomoč.

V primeru, ko nastopijo težave, je namreč podpora, ki vam je vedno na voljo, zlata vredna. Hitro ukrepanje v primeru težav s spletno stranjo vas lahko reši pred daljšo nedostopnostjo strani, nezadovoljstvom vaših obiskovalcev in, ne nazadnje, tudi pred izpadom dohodkov. Zaradi tega se splača ponudnika spletnih storitev izbrati s premislekom, predvsem pa pri tem ne upoštevati le nizke cene, ampak tudi vse ostalo, kar vam ponuja. Ko namreč enkrat nastopijo težave, vam bo čisto vseeno, ali ste za paket odšteli evro več ali manj, važno pa vam bo, da se težave čim prej rešijo.

Kakšno spletno gostovanje potrebujete?

Vsako podjetje, ki med svojimi storitvami ponuja tudi spletno gostovanje, ima v ta namen na voljo več možnosti. Običajno imajo na razpolago različne pakete, ki so namenjeni različnim spletnim stranem oziroma različnim uporabnikom. Ti paketi se med seboj razlikujejo tako po velikosti prostora, ki ga z zakupom izbranega paketa dobite na strežniku, kot po številu domen, ki jih lahko uporabljate, ter različnih drugih lastnostih. Za večino uporabnikov je eden od teh paketov prava izbira, bolj zahtevni uporabniki pa imajo na voljo drugačne rešitve, kot so recimo:

  •  virtualno oziroma VPS gostovanje,
  •  reseller spletno gostovanje,
  •  spletno gostovanje po meri (prilagojeno individualnim potrebam naročnika),
  •  različne rešitve v oblaku.

Koliko stane gostovanje?

Cena za spletno gostovanje je, kot že rečeno, odvisna od veliko različnih faktorjev. Najbolj pomembno je vedeti, kakšno spletno gostovanje sploh potrebujete in pri katerem ponudniku ga lahko dobite. Šele nato pa pride na vrsto poizvedovanje po ceni. Načeloma velja, da bolj ko so vaše zahteve specifične, dražje bo spletno gostovanje, vendar pa vas znajo nekateri ponudniki tudi presenetiti, saj tudi bolj zahtevnim strankam nudijo ugodne cene. Eno od takih podjetij je domovanje.com, ki velja za eno najbolj znanih na tem področju pri nas.

Ne pozabite tudi na zakup domene!

Spletno gostovanje pa je le ena od storitev, ki jo boste potrebovali, če želite svetu in spletu pokazati svojo stran. Poleg tega boste namreč potrebovali tudi zakup domene. Tako bo vaša spletna stran dobila svoje mesto na spletu oziroma bo dobila svoj url spletni naslov, brez katerega na spletu ne more obstajati. Pogosto je najbolje, če oboje zakupite kar pri istem ponudniku, saj boste tako lahko po preteku enega leta oziroma dobe zakupa oboje podaljšali naenkrat. Cena zakupa domene še veliko nižja kot cena, ki jo boste plačali za spletno gostovanje, torej vam pri tem za stroške res ni treba skrbeti. Če imate torej spletno stran ali jo načrtujete, zakupite domeno in gostovanje ter poskrbite za to, da bo kmalu vidna tudi drugim obiskovalcem spleta!

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: