Domena je nekaj, kar je relativno poceni. Gre za spletni naslov, s katerim uporabniki spleta najdejo vašo stran, torej ne gre za nepomembno zadevo, a zakup domene vas stane okoli petnajst evrov na leto. Odvisno od tega, kakšno domeno imate. Seveda pa je domena v praksi vredna veliko več – nekateri so zanje pripravljeni odšteti kar veliko denarja, samo da bi imeli domeno, ki ustreza.

Zasedenost domen

Se ukvarjate z neko dejavnostjo? Potem si gotovo želite, da bi lahko bila prav vaša dejavnost tudi v vaši domeni. A tako enostavno ne bo šlo, saj je to gotovo tudi želja drugih. Kuhate marmelade? Marmelada.si je zasedeno. Prodajate avtomobile? Rabljeni-avtomobili.si je zasedeno. In tako se pripeti pri večini dejavnosti. Ali je neka domena prosta ali ne, lahko preverite na spletu, večinoma pa boste morali pomisliti na kar nekaj različnih možnosti za domeno, preden boste našli takšno, s katero ste zadovoljni in dejansko še ni zasedena. Razen, seveda, če se sprijaznite s kakšno eksotično domensko končnico, za katero pa je ponavadi treba tudi plačati nekoliko več, ali pa je povsem nerelevantna za vašo vrsto posla.

Domain names and internet concept

Prodaja domen

Včasih imamo srečo in lahko domeno kupimo od nekoga, ki jo je v preteklosti zakupil zase, pa je sedaj ne potrebuje več. Mojstri, ki se ukvarjajo s postavitvijo spletnih strani ali optimizacijo strani, tako pogosto ponujajo v prodajo domene, ki jim ne koristijo več. Če naletite na takšno priložnost, jo seveda gotovo velja ujeti. Domena od nekoga, ki jo ježe uporabljal, vas bo stala več. Zakaj? Ker je bila stran, ki jo označuje domena, verjetno že optimizirana in ima nekaj vsebine – in vi boste najverjetneje morali kupiti vse v paketu.

internet browser
internet browser

Pri izbiri domene bodite inovativni

Kadar imate težavo z iskanjem proste domene, je ena od možnosti vedno ta, da izberete domeno, ki je pravzaprav ime vašega podjetja. Druga možnost pa je, da se odločite za zanimivo domeno, ki je nekaj posebnega, ter tej prilagodite svojo blagovno znamko. Nenazadnje lahko ime podjetja ostane isto, dejavnost tudi, le svojim izdelkom dodate blagovno znamko, ki bo označevala posamezno linijo proizvodov. Bolje to, kot pa, da uporabljate domene s šumniki, pomišljaji in končnicami eksotičnih držav.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: