Dandanes je v obstoju že okoli 200 milijonov aktivnih spletnih strani. To pomeni, da delujejo tako kot morajo, saj imajo zakupljeno domeno, strežnik za gostovanje in druge elemente. Pri izdelavi svoje lastne spletne strani bomo morali prvo opraviti registracijo domene, ki bo delovala kot ime za našo stran. Nič ni narobe, če si ime izberemo kasneje. Veliko lažje pa je, če ga imamo v mislih preden se dejansko lotimo izdelave. To je še posebej pomembno v primerih, če nameravamo preko spleta prodajati artikle in storitve. V tem članku se bomo posvetili vseh podrobnostim, ki jih moramo opraviti preden lahko uspešno zaženemo svojo lastno spletno stran.

Registracija domene je ključni korak

Vsaka spletna stran potrebuje svojo lastno domeno. Ta mora biti edinstvena in se ne sme podvajati. Pridobimo jo preko registracije domene, ki zahteva, da izberemo ime in končnico. Zakupimo jo lahko za obdobje enega leta. Po preteku tega obdobja moramo ponovno podaljšati veljavnost domene za nadaljnje leto.

Registracija domene
Registracija domene je postopek izbire imena domene in domenske končnice

Samo registracijo je možno opraviti na različnih spletnih registrarjih. Možno je tudi, da to storimo pri ponudniku gostovanja spletnih strani. Načeloma ni pomembno kje opravimo nakup domene. Je pa bolje, če opravimo nakup pri podjetju, ki bo gostovalo našo stran, saj je tako veliko lažje reševati različne tehnične težave v prihodnosti.

Poleg glavne domene moramo izbrati tudi domeno vrhovne ravni

Vsaka domena uporablja svojo domeno vrhovne ravni oziroma končnico. Če vzamemo primer, recimo, da je naša domena www.mojanovadomena.com. Končnica .com je izredno pomembna, saj določa vrsto naše domene, ki je lahko lokalna ali svetovna. .com je svetovna končnica, ki jo uporablja ogromno število raznovrstnih spletnih strani. Lokalne končnice pa so omejene na različne države, kot so .si, .hr, .cz, .gr ipd.

Video: Kaj je domena vrhovne ravni (TLD)?

Za zagon svetovnih spletnih strani so priporočene .com, .net, .org in druge domene. Lahko pa izberemo katerikoli drugo, saj jih je v obstoju že več kot 1500. Seveda ni nič narobe, če jih bomo uporabili za izdelavo lokalnih spletnih strani, vendar bo potrebno več poudarka posvetiti SEO optimizaciji, katero bomo omenili kasneje.

Strežniki za gostovanje se med seboj močno razlikujejo

Podjetje, ki bo gostilo našo spletno stran, nam omogoča izbiro različnih strežnikov. To so močni računalniki, ki so namenjeni gostovanju tudi po več sto ali tisoč strani. Strežnik bo vključen v paket gostovanja, ki si ga bomo izbrali. Dandanes je strošek gostovanja posamezne spletne strani dokaj zanemarljiv, kar nam omogoča, da lahko vsak posameznik ali podjetje zažene svojo spletno stran.

Spletno gostovanje
Pomembna spletna storitev je spletno gostovanje

Strežnik bomo zakupili za določeno obdobje, ki se lahko razteza od nekaj mesecev do enega leta in več. Veliko je odvisno od pogojev poslovanja gostovalca spletnih strani. Po tem obdobju bomo morali, tako kot pri registraciji domene, podaljšati obdobje zakupa stražnika. V nasprotnem primeru lahko izgubimo dostop do spletni strani.

SSL certifikat poveča varnost naše spletne strani

Zadnje nekaj let so postali phishing in drugi napadi izredno pogosti. Phishing prevare so zelo nevarne, saj potekajo tako, da hekerji ustvarijo identično kopijo naše spletne strani. Pri tem pa prevarajo naše obiskovalce, da jim zaupajo uporabniška imena, gesla, elektronske naslove, bančne kartice ipd. Tem napadom se lahko ognemo z uporabo SSL certifikata. To je majhen digitalni ključ, ki ga namestimo na strežnik, kjer se nahaja naša spletna stran. Spletne strani, ki uporabljajo omenjen certifikat, nadgradijo protokol povezave iz HTTP na HTTPS. Dodatni S pomeni, da je povezava do naše spletne strani zavarovana.

SSL certifikat je možno namestiti tudi, ko je že naša stran v delujočem stanju. Pri tem nam lahko pomaga tehnična služba gostitelja spletnih strani ali pa administrator. To lahko storimo tudi sami, če se malenkost spoznamo na cPanel ali podobne vmesnike, ki jih uporabljamo za nastavljanje parametrov našega strežnika.

Spletno stran je možno hitro ustvariti preko CSM tehnologij

Dandanes je možno hitro izdelati svojo lastno spletno stran preko CSM vmesnika, ki združuje različne gradnike, kot so WordPress, Drupal, Magento ipd. To so gradniki, ki nam omogočajo postavitev spletne strani brez znanja HTML5, CSS in druge kode.

Kljub temu je priporočeno, da izdelavo strani zaupamo strokovnjakom, ki nam bodo najbolje znali pomagati. Temu je tudi tako, saj moramo opraviti SEO optimizacijo, da bomo lahko vidni v vsej konkurenci drugih podjetij na spletu. 

SEO optimizacija pomeni, da je potrebno vse naše produkte opisati s podrobnimi in natančnimi članki, ki so informativne narave. Pri tem je potrebno uporabljati ključne besede, ki jih iščejo potencialni uporabniki naših storitev. Obenem pa mora naša stran tudi imeti slike produktov, blog oziroma članke ipd. Elementi menija, kontaktni obrazci in druge podrobnosti morajo tudi biti urejene, saj bodo veliki spletni brskalniki neprenehoma pregledovali našo spletno stran, če ustreza določenim pogojem. Pri tem pa je tudi pomemben SSL certifikat, saj nekateri brskalniki uvrstijo strani brez certifikata na dno iskalnih rezultatov, kar pa je izredno nezaželeno. Priporočeno je, da nam SEO optimizacijo uredijo strokovnjaki, saj bomo tako imeli konkurenčno prednost, kar se tiče prodaje.

Razlike med popularnimi konfiguracijami strežnikov

Pri izbiri strežnika ob registracij domene je dobro, če se zavedamo osnovnih razlik med njimi. Te razlike so večinoma opazne v sami konfiguraciji strežnikov, ki pa so lahko:

Deljeni strežnik

To je strežnik namenjen nezahtevnim uporabnikom. Ne zagotavlja vedno najvišje hitrosti delovanja naše strani, vendar je izredno cenovno ugoden. Pomembno se je zavedati, da je na vsak strežnik možno namestiti SSL certifikat, da povečamo njegovo varnost.

VPS ali virtualni strežnik

Virtualni strežnik je izredno popularen med podjetji vseh velikosti in tudi fizičnimi uporabniki. Omogoča nam uporabo svoje lastne spletne kode in vtičnikov, kot tudi izbiro operacijskega sistema na samem strežniku. Prednost pa je tudi ta, da lahko zmogljivost pasovne širine, moči procesorja, fizičnega prostora na disku ipd. kadarkoli nadgradimo.

Namenski strežnik

Pri registraciji domene lahko izberemo tudi namenski strežnik, ki je izredno hiter. Namenjen je večjim projektom, kjer želimo imeti največji obseg pasovne širine, moč procesorjev, prostora na  disku in ostalih lastnosti vedno na voljo.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: