Hrvaška je edina država v Evropski uniji, ki omogoča brezplačno registracija domene s končnico .hr. Za to skrbi Hrvaška akademska in raziskovalna mrežna CARNet, ki upravlja s hrvaškimi nacionalnimi domenami. Hrvatje predstavljanje države na internetu vidijo kot nacionalni interes, zato je domene s končnico .hr možno registrirati tudi brezplačno. Prav zato veliko ljudi v Google vpisuje ključne besede carnet domene, saj želijo izvedeti, kako lahko do spletnega naslova pridejo zastonj. Za to obstajajo natančno določena pravila.

Brezplačne CARNet domene – kako do nje?

Tisti, ki v spletne iskalnike vpisujejo besede carnet domene, običajno zanima, kako registirati .hr domeno brezplačno. Vendar pa se je pri tem treba zavedati, da vse domene s končnico .hr niso kar avtomatično brezplačne, ampak so brezplačne samo določene domene in pod določenimi pogoji.

Brezplačno lahko domene registrirajo fizične osebe, ki za ime domene uporabijo svoje ime in priimek, ter podjetja, ki za ime domene uporabijo poimenovanje podjetja, obstajajo pa še nekatere druge možnost, ki jih lahko izveste, če uporabite iskalni termin carnet domene.

Na Hrvaškem spletna domena s končnico .hr namreč ni pojmovana le kot nacionalni interes, temveč spletna domena predstavlja tudi pomemben del identitete vsake pravne ali fizične osebe. Prav zato so domene, ki vsebujejo ime pravne ali fizične osebe ter končnico .hr lahko brezplačne. Njihovo uporabo nadzoruje že omenjena organizacija CARNet, ki skrbno beleži tudi njihovo zgodovino ter to, katere domene so trenutno v uporabi.

Domene s končnico .hr

Tisti, ki bi želeli imeti domeno s končnico .hr, a je ne morete dobiti brezplačno, jo lahko hitro in enostavno ter za nizko ceno registrirate pri enem od hrvaških ponudnikov spletnih storitev. Tako do domene sicer ne boste prišli brezplačno, a bo cena še vedno zelo ugodna.  Potrebujete še dober hosting in lahko pričnete s svojim poslom.

Za konec pa naj vam naštejemo še nekaj zanimivosti, ki jih lahko najdete, če v iskalnik vpišete ključne besede carnet domene:

  • prva hrvaška domena je bila srce.hr
  • najdaljša hrvaška domena ima kar 54 znakov
  • na Hrvaškem se lahko registrirajo tudi domene s šumniki
  • če dve osebi želita isto domeno, to rešujejo z arbitražo
  • domeno s končnico .hr lahko registrirajo tudi pravne osebe iz Evropske unije

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: