Hitrost delovanja spletne strani je v veliki meri odvisna od vrste strežnika na katerem se nahaja. To je močan računalnik, ki je namenjen posredovanju vse HTML in druge kode obiskovalcem domene ali več domen, ki jih gosti. Pri tem je pomembna zvrst strežnika, ki nam ga ponudi gostitelj spletnih strani v različnih paketih. Tako je dobro, če poznamo glavne razlike med njimi, saj bomo tako lažje izbrali primeren paket gostovanja. Obenem pa bomo v tem članku tudi omenili ključno varnostno komponento, ki se priporoča za uporabo pri vsaki spletni strani.

Deljeno gostovanje spletni strani je zelo razširjeno

Začetna in start-up podjetja se velikokrat odločijo za deljeno gostovanje. To pa zato, ker je izredno cenovno ugodno in pokrije potrebe nezahtevnih spletnih strani. V tem načinu si strežnik delimo z več deset, sto ali tisoč različnimi uporabniki, izmed katerih si vsak lasti svojo domeno. Prednosti takega načina gostovanja spletnih strani so nizki stroški vzdrževanja, uporaba cPanel vmesnika, možnost prenosa domene na drug strežnik ipd.

Deljeno gostovanje spletnih strani
Deljeno gostovanje spletnih strani je cenovno zelo ugodno

Seveda moramo pri tem sprejeti tudi nekaj omejitev, saj si delimo sredstva, kot so pasovna širina, moč procesorjev, velikost diska ipd., z drugimi uporabniki. Tako je možno, da bo občasno prišlo do počasnejšega delovanja naše spletne strani.

Virtualno gostovanje lahko popolnoma prilagodimo našim potrebam

Zadnje nekaj let se popularnost virtualnega gostovanja spletnih strani povečuje. Uporabljajo ga podjetja in posamezniki, saj ima veliko prednosti. Prva je ta, da lahko delovanje strežnika popolnoma prilagodimo našim potrebam. Deluje na enak način, kot deljeno gostovanje, vendar s to razliko, da si sredstev strežnika ne delimo z nikomer. Zakupljeno imamo pasovno širino, hitrost in število procesorjev, prostor na SSD-jih ali trdih diskih ipd. Tako tudi ob večjem obisku drugih lastnikov spletnih strani, delovanje naše ne bo upočasnjeno.

Virtualno gostovanje spletnih strani
Virtualno gostovanje spletnih strani je čedalje bolj priljubljeno

VPS ali virtualno gostovanje nam omogoča izbiro svojega operacijskega sistema, spletne kode in drugih orodij. Tako kot na vse strežnike, lahko tudi na VPS namestimo SSL certifikat in druge varnostne dodatke, ki omogočajo večjo varnost naše spletne strani.

Namensko gostovanje je namenjeno najbolj zahtevnim uporabnikom

Zadnja najbolj popularna vrsta gostovanja spletnih strani je namenska. V tem načinu zakupimo celoten strežnik, ki ga lahko uporabimo za velike projekte. Na voljo imamo ogromno količino prostora, pasovne širine, moči procesorja ali procesorjev ipd. Tako gostovanje je namenjeno spletnim stranem z ogromnim obiskom ali za projekte, kjer se bo pretakala ogromna količina video in avdio vsebin.

Video: Namensko gostovanje vs VPS

Izberemo lahko svoj operacijski sistem in druge programske komponente, ki nam bodo omogočale lažji nadzor na strežnikom in domeno, ki jo gostujemo. Stroški najema so precej višji od drugih vrst gostovanja, je pa res, da dobimo za svoj denar res veliko količino sredstev s katerimi upravljamo po želji.

Pri izbiri paketa gostovanja preverimo možnost aktivacije SSL certifikata

Svetovni splet je poln prevarantov, ki se želijo na hiter način dokopati do denarja nič slutečih ljudi. Tako se zadnja leta vedno bolj pogosto pojavljajo phishing napadi, ki lahko prevarajo tudi najbolj izkušene uporabnike interneta. To je napad, kjer nepridipravi naredijo popolno kopijo spletne strani, kjer ljudje nakupujejo, pošiljajo privatna sporočila, se vpisujejo z imeni in gesli v svoj račun ipd. Vse te informacije hekerji ukradejo, kar povzroči veliko škode. To je tudi razlog, da veliko ponudnikov gostovanja vključi v svoje pakete SSL certifikat, ki preprečuje phishing napade. To je tehnologija, ki popolnoma zašifrira prenos podatkov med obiskovalcem spletne strani in strežnikom. Hekerji pa ne morejo prisluškovati tej izmenjavi informacij, saj je vse zakljenjeno z močno enkripcijo.

SSL certifikat overi istovetnost podjetja oziroma lastnika spletne strani

Preprečevanje phishing napadov s SSL certifikatom je izredno učinkovito. To pa zato, ker omenjen certifikat overi fizični naslov imetnika spletne strani in jo poveže z domeno. Tako se poleg URL naslova pojavi zelena ključavnica, ki naznanjuje varno in preverjeno povezavo do določene domene. Protokol povezave na strežnik se tako spremeni iz HTTP v HTTPS, pri čemer je dodan S, ki je sinonim za varnost v mednarodnem jeziku.

Tudi, če že imamo izdelano spletno stran in ne uporabljamo SSL certifikata, je tega možno naknadno aktivirati. Večina ponudnikov gostovanja vključuje možnost, da to storimo sami. Za pomoč pa lahko tudi zaprosimo administratorja spletne strani, ponudnika gostovanja ali drugega tehnika, ki nam bo znal pomagati. Certifikat se aktivira po nekaj urnem zamiku, ki lahko tudi traja dan ali nekaj dni. 

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: