Spletno gostovanje ali web hosting je storitev, ki označuje zakup spletnega prostora na spletnem strežniku. Zagotavlja gostovanje domene oziroma gostovanje spletne strani, ki je na svetovnem spletu dosegljiva, in sicer preko imena domene. Prav tako gostovanje omogoča izmenjavo, hrambo datotek in še druge storitve.

Na voljo so številne oblike omenjenega gostovanja. Med drugim tudi VPS hosting, ki je na sploh med najbolj priljubljenimi in zaželenimi izbirami. Pogosto pa boste videli, da se takšna storitev deli tudi na turbo, hiper, premium ali profesionalno gostovanje.

Zamenjava web hostinga

Če ste se na primer v preteklosti odločili za določeno vrsto gostovanja, sedaj pa bi ga radi zamenjali z drugim, je to seveda možno. Paket za spletno gostovanje torej lahko zamenjate glede na vaše potrebe.

Internetski hosting za zakup spletnega prostora na spletnem strežniku
Hosting je storitev, ki označuje zakup spletnega prostora na spletnem strežniku.

Sama nadgradnja je v resnici mogoča kadar koli, seveda pa se za to doplača razlika v ceni do konca zakupljenega obdobja.

Za dodatne informacije o zamenjavi paketa gostovanja se je vedno najbolje obrniti kar direktno na samega ponudnika.

Za koga je najboljša izbira VPS gostovanja?

Za VPS hosting se najpogosteje odločajo tisti, ki potrebujejo močnejše vire, kot jim jih lahko ponudi deljeno gostovanje. Prav tako tudi tisti, ki potrebujejo strežniške aplikacije, ki pri deljenem gostovanju sploh niso na voljo.

VPS gostovanje spletne strani
VPS gostovanje je med najbolj priljubljenimi in zaželenimi izbirami, ker zagotavlja popolno svobodo pri nameščanju operacijskega sistema ter neomejen prenos podatkov.

Če se torej odločite za VPS gostovanje, to pomeni, da se na enem od fizičnih strežnikov nahaja več virtualnih strežnikov. Ti so med seboj programsko ločeni. Posledično virtualni strežnik zagotavlja popolno samostojnost pri administraciji. Obenem je tudi cenovno precej bolj ugodna rešitev v primerjavi z nakupom lastnega strežnika. Ne smemo pozabiti niti na to, da VPS hosting zagotavlja še popolno svobodo pri nameščanju operacijskega sistema ter neomejen prenos podatkov.

Poglavitne razlike med navadnim in VPS gostovanjem

Na VPS hostingu se torej na enem od fizičnih strežnikov nahaja več virtualnih. Ti so med seboj programsko ločeni. Omogočajo samostojno prilagojeno strežniško okolje ter je cenovno precej bolj ugodna rešitev v primerjavi z nakupom lastnega strežnika.

Pri deljenem gostovanju številne aplikacije niso na voljo, prav tako so viri v primerjavi z VPS gostovanjem manj močni in jih je manj.

Različne oblike VPS strežnikov

Če se boste torej odločili za VPS gostovanje, boste lahko izbirali med več tipi. Na voljo so:

  • LXC VPS strežniki,
  • vzdrževano VPS gostovanje,
  • KVM VPS strežniki.

Prav tako so na voljo različni paketi VPS, na primer mini, klasik, maksi, po meri. VPS maksi paket na primer ponuja izjemno raznovrstno uporabo. Lahko se ga denimo uporablja za spletno gostovanje, reseller gostovanje, e-poštni strežnik ali pa samo za razvojno okolje aplikacije. Upravlja se zelo preprosto, in sicer preko VPS nadzorne plošče, prav tako tudi preko nadzorne plošče za spletno gostovanje.

Gostovanje spletnih strani za obsežnejše spletne trgovine

Paket VPS maksi se priporoča za gostovanje bolj obsežnih spletnih trgovin, prav tako za gostovanje večjega števila spletnih strani ali za spletni servis. VPS gostovanje je v celoti pripravljeno za takojšnje gostovanje spletne strani in tudi za uporabo elektronske pošte.

Kaj ponuja VPS gostovanje po meri

VPS gostovanje po meri ponuja rešitve z izjemno prilagodljivo zmogljivostjo ter uporabo. Vanj je vključena administracija strežnika. Tudi slednje lahko izjemno poveča samo uporabnost, stabilnost in varnost. Posebna platforma omogoča stalno razpoložljivost dodeljenih sistemskih virov.

VPS gostovanje po meri
VPS gostovanje po meri ponuja rešitve z izjemno prilagodljivo zmogljivostjo ter uporabo, kar lahko izjemno poveča samo uporabnost, stabilnost in varnost.

Upravljanje z omenjeno obliko VPS gostovanja je zelo preprosto, in sicer preko nadzorne plošče za spletno gostovanje.

Ključni parametri pri izbiri VPS gostovanja

Ko boste izbirali primerno obliko gostovanja za svojo spletno stran, morate biti pozorni na kar nekaj dejavnikov oziroma parametrov. Med drugim vas mora zagotovo zanimati tudi:

  • SSD spletni prostor paketa,
  • delovni polnilnik,
  • procesorska moč,
  • mesečni prenos podatkov,
  • število gostujočih domen,
  • operacijski sistem.

Pomembno je vedeti tudi za možnosti rednih nadgradenj in za nameščanje varnostnih popravkov. Ponudnik spletnega gostovanja namreč lahko poskrbi za nadgradnjo operacijskega sistema, spletnega strežnika, poštnega strežnika, FTP strežnika, podatkovnega strežnika in ne nazadnje tudi za nadgradnjo nadzorne plošče.

Za lažje in bolj učinkovito delo z VPS strežnikom

Za bistveno lažje in učinkovitejše delo z VPS strežnikom skrbi sistemska podpora. Ponudniki vam poleg brezplačne tehnične podpore praviloma ponujajo še dodatno pomoč. Ta je v obliki diagnoze težav, obremenitev ter predlogov za izboljšave.

Upravljanje VPS strežnika s vSphere klient 6.0

Dana je tudi možnost nadzorne plošče. To pomeni, da si lahko naročite še svojo priljubljeno nadzorno ploščo, ki je optimizirana za kar se da učinkovito delo. Obenem pa vam tovrstna plošča prinaša še nove lastnosti.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: