Raznolikost računalniške opreme se je v zadnjih letih močno povečala. Tako imamo dandanes na razpolago različne osebne računalnike, ki se med seboj razlikujejo med močjo procesorja, grafične moči, prostoru shranjevanja ipd. Pri nakupu računalnika je tako dobro poznati glavne lastnosti, ki ga naredijo primernega za našo uporabo. To pa velja za vse prenosnike od podjetij, kot so DELL, HP, ASUS ipd. Enako pa je z namiznimi računalniki. To ni nič težkega, saj moramo razumeti samo nekaj izmed specifikacij njegovih komponent, ki bodo močno vplivale na našo uporabniško izkušnjo.

Računalniki za uporabo interneta

Dandanes so osebni računalniki za uporabo interneta in drugih lahkih nalog zelo dostopni. Večinoma pa so tudi opremljeni s SSD diskom, kar jih naredi zelo odzivne na ukaze uporabnika. Obenem pa se tudi zelo hitro zaženejo in odpirajo spletne brskalnike, pisarniške aplikacije ipd. Taki osebni računalniki so popolnoma dovolj zmogljivi tudi za poslovne namene, saj brez težav poganjajo programe za video konference, aplikacije za pošto, uporabljajo produktivna orodja ipd. 

Je pa res, da nimajo močne grafične kartice, kar pomeni, da niso primerni za igranje iger. Za to nalogo bomo potrebovali igričarske računalnike, ki so dovolj zmogljive za poganjanje zahtevnih 3D aplikacij. Seveda pa imajo tudi pisarniški računalniki dovolj moči, da na njih igramo preproste igre na socialnih omrežjih ter druge igre, ki niso zahtevne narave.

Igričarski osebni računalniki

Skoraj vedno, ko govorimo o igračarskih računalnikih, sta izpostavljeni dve glavni komponenti. Te pa sta procesor in grafična kartica. Res je, da sta obe komponenti zelo pomembni, vendar nista edini, ki sta zadolženi za gladko igranje iger. Poglejmo si, na najbolj osnoven način, katere komponente in lastnosti so pomembne za igranje iger; 

Močne grafične kartice imajo veliko delovnega spomina (VRAM – Video Ram)

Ko kupujemo računalnik za igranje iger, bomo potrebovali tudi grafično kartico, ki je dovolj zmogljiva. To najlažje prepoznamo po količini vsebovanega delovnega pomnilnika, ki ga lahko opazimo po kratici VRAM oziroma video ram. Najbolje je, če imamo vsaj 8 GB omenjenega pomnilnika na sami grafični kartici. Poznamo pa tudi modele, ki imajo 16 GB, 24 GB, 32 GB in več.

Procesorji z več jedri so močnejši

Močnejši procesorji so vedno priporočeni za igranje iger. Te lahko prepoznamo po številu jeder, ki jih vsebujejo. Gamerski procesorji se začnejo pri 4-jedrih, saj je to nekako osnova za gladko poganjanje zahtevnih aplikacij. Glavna 2 proizvajalca procesorjev sta podjetji Intel in AMD. Oba proizvajalca oskrbujeta s svojimi komponentami, ASUS prenosnike, DELL namizne računalnike, HP delovne postaje ipd.

Osnovne matične plošče niso primerne za gamerje

Ko kupujemo gamerski računalnik, je vedno pametno preusmeriti nekaj pozornosti v samo matično ploščo. Veliko ponudnikov gamerskih osebnih računalnikov vgradi v svoje proizvode osnovne matične plošče, ki niso najboljša izbira za igranje iger, saj tako prihranijo pri stroških sestave samega računalnika.

Gamersko ploščo lahko prepoznamo najlažje tako, da preverimo če vsebuje hladilna rebra ali hladilnik pri napajalnem sklopu za procesor. Ta se nahaja tako desno od USB vhodov na strani plošče. Velikokrat pa se tudi del tega sklopa nahaja na zgornji strani procesorja, na severnem robu samo plošče.

Delovni pomnilnik mora biti velik za igranje iger

Pri izbiri delovnega pomnilnika moramo biti zelo pozorni. Najbolj priporočeno je, da za igranje iger izberemo 16 GB velik RAM oziroma delovni pomnilnik. Pri tem pa je zelo pomembna hitrost pomnilnika, ki je priporočena, da je vsaj 3200 MHz. Hitrejši, kot je pomnilnik, hitreje bo deloval procesor, saj bo dobival podatke od pomnilnika hitreje. Tako lahko v igrah pridobimo tudi do 15 več sličic na sekundo. Pomnilnik mora biti DDR4 izvedbe in ne DDR3 ali DDR2. To je še posebej pomembno pri ASUS in drugih prenosnikih, ki so mišljeni za igranje iger.

Različne grafične kartice se med seboj razlikujejo po izgledu

Osebni računalniki imajo lahko vgrajene različne grafične kartice. Nekateri pa jih sploh nimajo, saj so vgrajene v sam procesor. Take naprave so v večini primerov mišljene za poslovno uporabo, saj za delo od doma načeloma ne potrebujemo močne grafike. Seveda pa je zgodba drugačne, če uporabljamo grafične programe za oblikovanje ipd.

Igričarske grafične kartice imajo velik hladilnik

Najlažje je prepoznati grafične kartice po velikosti njihovega hladilnika. Močnejše izvedbe imajo vgrajen hladilnik, ki vsebuje 1, 2 ali celo 3 ventilatorje, ki hladijo aluminijast ali bakren hladilnik. Take grafike so mišljene večinoma za igranje iger, saj se med delovanje precej segrejejo. Močan hladilni sistem pa poskrbi, da vedno delujejo pri optimalni temperaturi.

Osnove kartice za grafiko so lahko vgrajene v procesor

Zadnje čase je vedno več procesorjev na trgu, ki vsebujejo grafično kartico. Tako ne potrebujemo dokupiti dodatne računalniške opreme, če nameravamo računalnik uporabljati le za osnovne poslovne potrebe. 

Delovne postaje imajo namenske grafične kartice

Vrhunske delovne postaje imajo vgrajene popolnoma drugačne grafične kartice, kot jih imajo igričarski računalniki. Seveda taki sistemi lahko uporabljajo tudi igričarske izvedbe kartic. Delovne postaje so mišljene za resno delo z grafiko, ogromnimi podatkovnimi zbirkami. Grafike, ki jih pa uporabljajo pa so zelo distinktivnega izgleda, saj niso podobne igričarskim. Temu je tako, saj so namenjene računanju za obdelavo različnih podatkov, kot so aplikacije za umetno inteligenco, računanje simulacij ipd.

Računalniki za poslovno uporabo

Računalniki za poslovno uporabo so vedno bolj zaželeni pri podjetjih vseh velikosti in vrst. Ti računalniki so načeloma manjši od igričarskih in delovnih postaj. Obenem pa vsebujejo tehnologije, kot je Wi-Fi in Bluetooth, kar lahko pride v poslovnem okolju izredno pravi. Grafične kartice pa so večinoma vgrajene v sam procesor, tako da je poraba energije računalnika izredno majhna. Poslovni namizni računalniki imajo tudi lahko ohišja, ki so velikosti majhne škatlice. Vsebujejo pa SSD-je in trde diske, ki so izredno zanesljivi, saj je mišljeno, da se bo na njih shranjevala ogromna količina podatkov.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: