Vse naše mobilne naprave zahtevajo prostor kamor shranjujejo podatke. Večino teh naprav potrebuje spominsko kartico, ki deluje kot glavni prostor za vse naše slike, muziko, filme in ostale podatke. Veliko naprav ima že vgrajen nekakšen osnoven prostor, ki ga lahko uporabljamo za shranjevanje podatkov.

Lahko pa ga vedno nadgradimo s spominsko kartico in si tako močno razširimo sposobnosti naše mobilne naprave, kot je snemanje v ultra-visokih resolucijah. Večja in hitrejša, kot je naša pomnilniška kartica, več lahko z njo naredimo. Dobro se je najprej pozanimati, če je sama kartica kompatibilna z našo napravo preden jo kupimo.

Pomnilniška kartica za vsak dan

Če zajemamo sliko ali video z telefonom ali foto aparatom je osnovna pomnilniška kartica več kot dovolj. Za vsak dan najbolj uporabljamo SD ali SDHC pomnilniško kartico, ki lahko zapiše dokaj veliko podatkov. Po navadi so to SD in microSD kartice, ki ponujajo razširitev prostora vse od 32GB do 128GB in več. Pozanimajmo se prvo, če naša naprava podpira izbrano velikost pomnilniške kartice preden jo kupimo.

Dragocene slike prijateljev in družine

Če uporabljamo svojo mobilno napravo za slikanje dragocenih trenutkov iz našega življenja potem je dobro, če je naša pomnilniška kartica hitra in ima veliko kapaciteto. Najbolje je, da ima hitrost Speed Class 10 ali več, ki bo več kot dovolj za vse družinske slike. Tukaj je najbolj pogosto uporabljena pomnilniška kartica z SDXC oznako, ki pomeni da ima razširjeno kapaciteto.

Profesionalna raba in hitrost

Če uporabljamo bolj napredne kamere in videokamere (Sony, Panasonic, …) in snemamo videje v ultra-visokih resolucijah, kot je 4k ali 8k, naša spominska kartica potrebuje veliko večji in hitrejši način delovanja. Tukaj potrebujemo Video Speed Class v60 ali v90, ki bo preprečilo da nam zaostaja slika med snemanjem. V tem primeru so velike pomnilniške kartice priporočene, saj nam pri visokih resolucijah lahko hitro zmanjka prostora.

Za profesionalne namene se po navadi uporabljajo drugačne pomnilniške kartice kot so CFast in XQD, ki so namenjene za najbolj zahtevne uporabnike. Z takimi pomnilniškimi karticami lahko posnamemo najbolj kvalitetne slike in videje.

Na spominske kartice se lahko posname različne vrste podatkov, med njimi tudi račune oziroma vse druge transakcije, ki ste jih naredili, podatke pa morda uvozili v XML ali CSV obliki. Več o tem si preberite v prispevku, kjer je pobliže predstavljena elektronska faktura.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: