Router je naprava, ki je povezana v vsaj 2 omrežja in odloča v katero omrežje naj pošilja podatke glede na njegovo razumevanje povezljivosti med njima. Tako lahko vse naše naprave poveže med sabo in tudi na internet. Pomembno je, da si izberemo primeren router za naše potrebe saj je velika razlika ali samo brskamo po internetu, prejemamo velike količine podatkov ali igramo najnovejše igre. Poznamo več vrst routerjev vendar za večino domačih uporabnikov in manjših podjetij so dovolj brezžični izvedbe, ki nam omogočajo vso povezljivost med računalniki in dostop na internet.

Lahko izbiramo med veliko ponudniki routerjev izmed katerih so nabolj popularni ASUS, EDIMAX in TP-LINK. Vsi proizvajalci imajo rešitve za manj in bolj zahtevne uporabnike. Nič ni narobe, če se odločimo za dražji model tudi, če nismo zahteven uporabnik. Razlika med ceno in modeli je v hitrosti pretoka podatkov, frekvenci posodobitev za napravo in možnosti povezave med napravami, ki so priključene na router. Nekateri izmed njih imajo vgrajeno anteno znotraj same naprave, kar je sicer veliko lepše na pogled, vendar izgubimo moč signala. Spet drugi imajo eksterne antene, ki pa imajo veliko močnejši signal zaradi svoje velikosti.

Varnost je prva skrb

Ko nastavljamo brezžični router v svojem domu ali pisarni, si je pametno izbrati brezžični varnostni ključ (wireless security key). To je geslo prek katerega se lahko povežemo prek svojega računalnika do routerja in posledično do interneta. Ključ je poljubne narave in je bolj varen, če uporabljamo različne male in velike črke abecede in številke, saj če pustimo polje prazno lahko kdorkoli dostopa do našega interneta. Zato si ga je pomembno shraniti zapisanega v zvezek ali na list papirja, če ga pozabimo.

LinkSYS Router za domačo uporabo

Nastavitve routerja

Večino routerjev samo priklopimo v omrežje in nastavimo brezžično geslo preko priloženega CD-ja vendar, če smo bolj zahteven uporabnik lahko odpiramo povezave (porte) za določene programe, povezujemo routerje med sabo in se igramo z mnogimi drugimi možnostmi, ki nam jih omgoča nadzorna plošča v sami napravi. Domače routerje načeloma ne rabimo dodatno nastavljati ali posodabljati razen, če nam povzroča kakšno težavo ali nam kakšna opcija ni všeč (naprimer želimo omejiti moč ali zamenjati frekvenco brezžične antene).

Tako kot je za resne uporabnike nepogrešljiv del opreme router, je gotovo tudi grafična kartice. Grafične kartice lahko izjemno pospešijo delovanje računalnika v nekaterih primerih.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: