Razvoj spominskih medijev nam je omogočil lažje prenašanje malih in velikih količin podatkov iz računalnika na druge naprave in obratno. Tako imamo na razpolago USB ključe in druge medije zelo visokih kapacitet po ugodnih cenah. Enako pa se je povišala njihova zanesljivost, saj lahko računamo na več-letno in brezskrbno uporabo omenjene tehnologije. Kljub temu pa je možno, da se včasih pojavijo težave, ki zahtevajo storitve reševanja podatkov. V tem članku se bomo posvetili osnovnim prednostim popularnih spominskih medijev. Obenem pa si bomo ogledali kaj lahko storimo v primeru okvare in nedostopnosti naših podatkov.

Spominska kartica je namenjena uporabi v prenosnih napravah

Večina novih pametnih telefonov ima dodaten razširljiv prostor za namestitev spominske kartice. Nadgradnja kapacitete spomina za shranjevanje slik, glasbe in videoposnetkov je izredno dobrodošla. Različni proizvajalci telefonov dodajo možnost razširitve spomina v svoje naprave, da povečajo življenjsko dobo samega telefona. Obenem pa ga tako tudi pocenijo, saj uporabnik lahko po želji nadgradi prostor za shranjevanje digitalnih podatkov, če to želi. Micro SD spominske kartice so izredno popularne tudi pri uporabi tablic, snemalnih foto in video aparatov ipd.

Spominska kartica je namenjena uporabi v prenosnih napravah
Spominsko kartico lahko uporabite v fotoaparatu, telefonu, tablici, …

Skoraj vsi prenosniki imajo vgrajen bralnik navadnih ali mikro izvedb SD spominskih kartic. Za uporabo v namiznem računalniku pa bomo potrebovali vgrajen ali zunanji USB bralnik. Je pa res, da je spominska kartica izredno občutljiva naprava, ki jo lahko poškodujejo različni elementi v njenem okolju.

Reševanje podatkov iz spominske kartice

Dandanes so SD in druge kartice zelo ugodne za nakup. Tako jih uporablja mnogo uporabnikov pametnih telefonov, tablic, prenosnikov ipd. Na njih lahko shranimo velike količine podatkov, ki se merijo v stotinah gigabajtov. Tako je izredno neugodno, če se naprava nepričakovano okvari. Okvare niso pogoste, so pa možne, saj je spominska kartica:

  • Izredno občutljiva na vročino, ki lahko stopi njene kontaktne elemente, ki skrbijo za prenos podatkov
  • izredno občutljiva na nihanja napetosti, kjer prevelika napetost poškoduje njen kontrolni čip, ki skrbi za pisanje in branje podatkov
  • Občutljiva na udarce, zaradi svoje majhnosti in krhkosti se lahko hitro poškoduje

USB ključi so univerzalne naprave

Redkokateri računalniški dodatek je tako razširjen kot USB ključi. Uporablja jih praktično cel svet, saj predstavljajo najlažji način za prenos podatkov iz enega računalniškega sistema na drugega. Obenem pa lahko na njih posnamemo film ali glasbo, ter jo poslušamo na pametnem televizorju, prenosniku, Hi-Fi sistemu ipd. USB ključi so v zadnjih letih postali veliko večji, saj vsebujejo kapaciteto, ki se razteza od 8GB pa vso do 2TB in več.

USB ključi so univerzalne naprave
USB ključ za hitro prenašanje velikih datotek

Uporabnost ključev USB je tudi v tem, da delujejo s praktično katerokoli napravo, ki ima USB vhod. Obenem pa jih prepoznajo vsi operacijski sistemi ter lahko z njih berejo podatke.

Podatke iz USB ključa je možno restavrirati

USB ključi, kot vse računalniške naprave, so izpostavljeni raznim okvaram. Te okvare se lahko pripetijo iz različnih razlogov, kot je odpoved čipov v ključu, ki skrbijo za zapisovanje in branje podatkov. Najbolj pogosta okvara pa je, da se nehote odlomi priključek na napravi.

Video: 3 preizkušeni načini za obnovitev izbrisanih datotek iz USB pogona

V vsakem primeru je možno restavriranje podatkov s strani računalniških tehnikov. V vsakem primeru je priporočljivo, da napravo čimprej odnesemo na servis, če želimo izgubljene podatke pridobiti nazaj.

SSD disk uporablja vedno več osebnih in poslovnih računalnikov

Računalniški svet je močno presenetila uporabnost SSD diskov. Njihova izredna hitrost in neslišno delovanje jih naredita izredno popularne pri osebnih in poslovnih uporabnikov. Poleg tega pa ne vsebujejo mehaničnih delov, ki bi se lahko okvarili. SSD diski niso občutljivi na vibracije, saj ne vsebujejo magnetnih plošč niti elektro-motorja. Zadnje čase pa so postali tudi veliko cenejši za nakup. Osnovne kapacitete s 128GB in več je možno kupiti po izredno dostopnih cenah.

Višje kapacitete pa so tudi ugodne za nakup, zato jih uporabljajo gamerski računalniki, delovne postaje in tudi strežniki.

SSD disk ima omejeno število branj in pisanj

Kakovosten SSD disk se sam od sebe redkokdaj okvari. Veliko bolj realno je, da bo prenehal delovati, zaradi omejenega števila zapisov in branj, ki jih lahko sama naprava izvede. Seveda so okvare tudi možne, saj nobena računalniška komponenta ni neuničljiva. Izguba podatkov na SSD disku je lahko precej boleča. Temu je tako, saj je v večini primerov operacijski sistem nameščen na njem. Obenem pa se na njem nahajajo tudi vsi programi, igre, slike, filmi ter druge aplikacije. Veliko uporabnikov pa ima na svojem računalniku tudi nameščeno spletno banko. Reševanje podatkov iz SSD diska je možno s posebnimi postopki, ki so na voljo izkušenim računalniškim tehnikom. Ob prvih znakih težav je priporočeno, da prenehamo z uporabo računalnika in sam SSD disk odnesemo na strokoven pregled.

Trdi disk je še vedno zelo popularna naprava

Kljub očitnim prednostim SSD-jev, se uporaba klasičnih diskov še vedno nadaljuje. Postali so veliko cenejši in večjih kapacitet. To je tudi razlog, da jih lahko najdemo v modernih računalnikih, ki že vsebujejo SSD disk. Klasični mehanski diski so večinoma namenjeni shranjevanju podatkov, kot so igre, slike, filmi, varnostne kopije ipd. 

Zanesljivo delovanje in zelo visoke kapacitete, ki se gibljejo od 512GB do 10TB, naredijo trdi disk še vedno zelo popularno napravo. Seveda se po hitrosti ne more primerjati s SSD-ji, vendar to ni njegov namen. 

Reševanje podatkov iz trdega diska je zelo učinkovito

Če se nam okvari trdi disk, je reševanje podatkov v večini primerov zelo uspešno. Do visoke uspešnosti reševanja podatkov so privedli različni in izpopolnjeni postopki skozi desetletja razvoja in uporabe diskov. Je pa tudi res, da zaradi visoke kapacitete omenjenega medija bomo na njem zelo verjetno imeli veliko količino podatkov. Če te podatke izgubimo, lahko utrpimo veliko škodo poslovne ali druge narave. Če računalnik prične kazati znake počasnega zagona, nezmožnosti zapisovanja podatkov, nenehnega cikla zaganjanja ali klikajočega zvoka, je zelo možno, da imamo težave z diskom. Najbolje je, da takoj prenehamo z uporabo računalnika in ga nemudoma odnesemo k strokovnjakom za reševanje podatkov.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: