Verjetno je že vsak izmed nas bil kdaj pred odločitvijo, kakšen računalnik kupiti. Brez njega namreč več ne gre. Na voljo so tako namizni kot prenosni računalniki, zato je treba najprej premisliti, katera varianta nam bolj ustreza. Laptop je primeren za tiste, ki računalnika ne uporabljajo samo doma, ampak tudi na poti oz. želijo biti bolj mobilni. Če je torej laptop primernejši za vas, pa vas čaka še bolj podrobna odločitev, kateri laptop kupiti. Kakšnega potrebuješ in kakšne so tvoje finančne zmožnosti? Kateri je boljši, uporabnejši, kakšne prednosti ima? Prenosni računalniki so namreč na voljo v številnih različicah.

Prenosni računalniki in njihove lastnosti

Na trgu so na voljo zelo različni prenosni računalniki. Odločitev, kakšen laptop kupiti, je zato še težja. Prenosni računalniki se namreč razlikujejo glede na različne karakteristike, ki jih imajo. Prenosni računalniki imajo različne diske, različno količino RAMA, razlikujejo pa se tudi glede na ostale lastnosti, ki vplivajo na to, ali boste z določenim modelom zadovoljni ali ne. Če govorimo o diskih je prenosnik oziroma laptop z SSD diskom najboljša rešitev za hitro delovanje računalnika.

V kolikor že imate laptop, potem je to lahko dobro izhodišče za naslednji nakup. Poglejte, kakšne zmogljivosti ima, kako velik je, kakšna je njegova diagonala zaslona. Če vam vse te lastnosti ustrezajo, potem naj bo takšen tudi vaš novi laptop oziroma izberite boljšega. Tehnologija namreč hitro napreduje in prenosni računalniki se dokaj hitro spreminjajo.

Prenosni računalniki, ki so še pred nekaj leti veljali za najboljše na trgu, danes ne veljajo več. Zato je dobro, če izberete čim bolj zmogljiv model, saj se vam tako ne bo zgodilo, da bi prehitro postal zastarel. Če kupite cenejši model, se vam namreč lahko zgodi prav to, zato je včasih bolje odšteti nekaj več denarja.

Zanesljivost in življenjska doba

Danes so prenosni računalniki že zelo kvalitetni, zato vam brez težav zdržijo kar nekaj let. Tudi baterije so na srečo vedno boljše, prav tako pa se lahko kupiti še powerbank, s katerimi se lahko prenosni računalniki napolnijo praktično kjerkoli. Če bi se v tem času izbranega modela naveličali, pa lahko prodate tudi rabljenega in kupite novega, ki bolj ustreza vašim trenutnim potrebam.

Velikost in diagonala monitorja

Velikost ekrana oziroma monitorja je zelo pomembna. Treba je najti pravo razmerje med tem, kako velik in težek je celoten prenosnik, in med tem, kako velik zaslon vam najbolj ustreza. Nekateri nimajo težav tudi z uporabo manjšega zaslona, medtem ko druge ta omejuje, zato si želijo večjo diagonalo. Poleg same velikosti pa je zelo pomembna tudi njegova resolucija in na sploh kvaliteta. Od tega je odvisno, kako dobro boste videli, kaj je na ekranu tudi takrat, ko bo v ekran sijalo sonce. Če nameravate vaš laptop uporabljati tudi doma, pa je zelo priročno kupiti še dodaten monitor za domačo uporabo.

Ne pozabite na garancijo

Nikar ne pozabite pred nakupom preveriti tudi, kako je z garancijo. Treba je preveriti tako to, koliko časa ta traja, kot tudi to, kako jo uveljavljate. Če kupujete pri slovenskem podjetju, je to ena od stvari, ki jo boste lahko urejali brez pošiljanja računalnika nekam v tujino, kar celoten postopek vračila ali popravila lahko močno zavleče. Enako velja v primeru, da bi potrebovali servis ali popravilo. Prenosni računalniki so vedno kvalitetnejši, a še vedno lahko kdaj pride do okvare, zato je dobro vedeti, ali lahko za čim hitrejše popravilo poskrbijo tudi tam, kjer ste vaš prenosnik kupili.

Kakšen prenosnik potrebujete?

Prenosni računalniki, ki jih lahko kupite na spletu in drugje, se razlikujejo v tisoč in eni podrobnosti. Izdelujejo jih različni proizvajalci, med katerimi so nekateri bolj znani kot drugi. Vendar je bolj kot to, za katerega proizvajalca gre, je pomembno, kakšne so tehnične lastnosti posameznega modela in kaj vse vam omogoča. Nekateri prenosni računalniki lahko namreč popolnoma zadostujejo vašim potrebam, medtem ko nekdo, ki se ukvarja z igranjem iger, oblikovanjem ali izdelavo video posnetkov z njimi nikakor ne bo zadovoljen.

Glede tehničnih lastnosti se posvetujte s prijatelji, znanci in drugimi, ki se spoznajo na to in ki poznajo tudi vaše potrebe ter pričakovanja. Veliko informacij o posameznih modelih in tehničnih lastnostih lahko najdete tudi na internetu. Prav tako pa se lahko obrnete direktno na spletno trgovino Anni.si, kjer vam bodo z veseljem pomagali pri nakupu. Na koncu je to, kakšen laptop boste kupili, seveda popolnoma vaša odločitev. Ne pozabite pa, da cena ni vedno najboljše merilo, saj se velikokrat izkaže, da so poceni stvari najdražje.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: