Pri nakupu grafične kartice se lahko hitro uštejemo, saj na trgu obstaja ogromno različnih vrst grafik. Obenem pa moramo poznati veliko računalniškega žargona, kot je video spomin oziroma VRAM, hitrost grafičnega jedra, prepustnost pomnilnika ipd. Načeloma omenjene vrednosti ni treba do potankosti poznati, saj bomo v tem vodiču povzeli 5 najboljših grafičnih kartic v letu 2020 za manj in bolj zahtevne uporabnike. Obenem pa si bomo na hitro ogledali tudi nekaj pomembnih lastnosti kartic za grafiko, ki je dobro, če jih pozna vsak uporabnik računalnika.

Grafične kartice AMD za igranje iger 

Dejstvo je, da je vsaka grafična kartica zelo napredna naprava, ki omogoča uporabniku, da razširi zmogljivosti svojega računalnika. To je tudi razlog, da bomo mogli zanjo odšteti določen del naših sredstev, saj jo bomo lahko uporabljali za igranje iger in poganjanje drugih aplikacij. Seveda pa, če se zavedamo najbolj ugodne ponudbe na trgu, lahko prihranimo nekaj naših prigaranih sredstev.

Grafične kartice AMD za igranje zahtevnih iger
Grafične kartice AMD vam omogočajo tekoče igranje iger kot je naprimer Fortnite

Pomembnost količine video pomnilnika

Ena izmed najbolj pomembnih lastnosti vsake grafične kartice je video pomnilnik. Ta se lahko giblje od majhnih kapacitet, ki sežejo nekje do 4GB, do večjih od 8GB in naprej. Najbolj optimalno je, če si lastimo grafiko z vsaj 4GB delovnega video pomnilnika. Idealno pa je, če ga imamo vsaj 8GB. Tako si zagotovimo, da naša grafična lahko obdeluje veliko količino tekstur. S tem pa bodo nove igre in programi delovali gladko in brez zatikanja.

AMD RX 5500 XT za vse gamerje

Podjetje AMD se je zadnje leta spet povzdignilo v sam vrhu, kot proizvajalec vrhunskih procesorjev Ryzen. Pri tem pa njihovi strokovnjaki za razvoj grafičnih kartic niso čakali na boljše čase, ampak so ustvarili serijo 5000 oziroma 5xxx za povprečne gamerje.

Video: AMD Radeon RX 5500 XT (vs GTX 1650 Super, 4GB vs 8GB, ASUS vs Sapphire)

Tako je trenutno AMD-jeva grafična kartica Radeon RX 5500 XT izredno zaželena med igračarji, ki želijo poganjati najnovejše igre pri FULL HD oziroma 1920×1080 pikslih resolucije. Za nadgradnjo na RX 5600 XT pa se nam odpre možnost igranja iger pri 1440p ali 2560×1440 resoluciji. 4K resolucija pa pride v poštev, če si lastimo RX 5700 XT grafično kartico, ki je sigurno ena izmed 5 najboljših grafičnih kartic leta 2020.

Grafične kartice Nvidia 

Podjetje Nvidia je bilo vedno v vrhu proizvajalcev grafičnih kartic in grafičnih procesorjev za raznovrstne računalnike in računalniške naprave. Tako lahko najdemo široko ponudbo njihovih grafik za igračarje različnih zahtevnosti in pričakovanj. 

Nvidia GeForce GTX 1650 Super za igranje pri FULL HD resolucijah

Trenutno veliko popularnost uživa grafika z imenom Nvidia GeForce GTX 1650 Super, saj je izredno ugodna za nakup. Seveda pa lahko z njo igramo tudi najnovejše igre pri FULL HD ločljivosti.

Video: Nvidia GeForce GTX 1650

Dejstvo pa je, da lahko igramo igre tudi pri ločljivostih 2560×1440 pikslov oziroma 1440p ločljivosti, vendar bomo mogli omejiti podrobnosti na srednji nivo v novejših igrah. Za več moči, pa si lahko izberemo Nvidia GeForce GTX 1660 Super ali GTX 1660 Ti.

AMD RX 6800 XT za najzahtevnejše igračarje

Leto 2020 je prineslo veliko novosti, kar se tiče ponudbe grafičnih procesorjev podjetij AMD in Nvidia. AMD nas je presenetil s prihodom RX 6800 XT grafike, ki je mišljena za najbolj zahtevne uporabnike. Namenjena je za igranje iger pri 2K ter 4K ločljivosti, saj vsebuje kar neverjetnih 16GB video pomnilnika.

Video: AMD RX 6800 XT

Poleg tega pa uporablja AMD Smart Access Memory tehnologijo, ki pohitri komunikacijo med procesorjem računalnika in grafično kartico. Malo cenejša in manj zmogljiva, vendar vseeno zverina od grafike, pa je AMD RX 6800.

Nvidia je izdala novo serijo grafičnih kartic 3000 serije

Nvidia pa nas je tudi presenetila z izdajo Geforce 3080 grafične kartice. Ta je s svojimi 10GB video pomnilnika oziroma VRAM-a primerna za igračarje, 3D oblikovalce in za drugo profesionalno rabo. Obenem pa omenjena grafika prinaša novo generacijo Ray Tracing tehnologije, ki v realnem času računa odseve senc v okolju.

Grafične kartice NVIDIA Geforce
Grafične kartice NVIDIA Geforce RTX

To pa močno poveča nivo realizma in vpletenosti igralca v samo igralsko izkušnjo. Za najzahtevnejše igračarje pa obstaja tudi Nvidia RTX 3090, ki pa vsebuje 24GB pomnilnika, ki jo naredi primerno za igračarje, CAD aplikacije in še veliko več. To je tudi razlog, da je uvrščena med 5 najboljših grafičnih kartica leta 2020.

Grafične kartice za CAD aplikacije podjetij Nvidia in AMD

Glavni tekmovalci v področju CAD aplikacij za oblikovanje grafike sta ponovno Nvidia in AMD. Oba proizvajalca ponujata vrhunske grafične kartice za profesionalce v omenjeni industriji. Načeloma je Nvidia bolj priznana v svetu CAD aplikacij s svojo serijo Quadro, vendar se je zadnja leta tudi AMD povzpel kot vreden konkurent Nvidi-ji s svojo serijo FirePro grafik.

Grafične kartice za CAD aplikacije
Grafične kartice NVIDIA so bolj priznane za CAD aplikacije

Nvidia Quadro za oblikovalce grafike

Nvidia uporablja zelo napredne procesorje v svojih grafičnih karticah. Tako lahko za večino potreb po oblikovanju uporabimo 3070 ali 3080 RX serijo grafičnih kartic. Dovolj zmogljive pa so tudi grafične prejšnje generacije, kot je RTX 2080 ali RTX 2070.

Grafična kartica Nvidia Quadro
Grafična kartica Nvidia Quadro je namenjena profesionalni uporabi

Seveda pa imamo tudi delovne različice, ki so namenjene samo profesionalni uporabi, kot je prej omenjene serija Quadro. Ta se začne pri Nvidia Quadro RTX 4000, ki vsebuje 8GB DDR6 hitrega pomnilnika. Možnost pa imamo nadgraditi tudi na RTX 5000, 6000 ter 8000 grafično kartice, ki so izredno hitre in imajo vrtoglavo količino video pomnilnika.

AMD FirePro za oblikovalce grafike

AMD ima na današnjem trgu izredno bogato ponudbo grafik, ki jih lahko uporabljamo za več namenov. Za oblikovanje v 3D programih si lahko izberemo gamerske grafične trenutne generacije, kot je RX 5800 XT ali RX 6800 XT. Seveda pa so dovolj zmogljive in tudi bolj prijazne žepu grafične kartice nekaj generacij nazaj, kot je Vega 64 ali Vega 56.

Video: AMD FirePro V4800

AMD pa ponuja tudi bolj profesionalne rešitve za resno delo s serijo grafik, ki se začnejo z Radeon PRO WX 3200, nadaljujejo pa v WX 4100, WX 5100, WX 7100, WX 8200. Te so mišljene za 3D oblikovanje, in poganjanje različnih simulacij. WX 4100 ter WX 5100 pa so odlične tudi za projekte srednjih velikosti. WX 8200 pa je idealna grafika za editiranje videa in 4K resolucijah, kot tudi bolj naprednemu oblikovanju grafike. Nadgradnja teh pa se nahaja v obliki Radeon Pro w5500, w5700 ter Pro 7 grafičnih kartic, ki so namenjene vizualizacijam, virtualni realnosti ter oblikovanju grafike na srednjem in širokem nivoju.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: