Zmožnost izdelave dokumentov in slik v udobju svojega doma ali pisarne je izredno uporabna. Moderni tiskalniki nam omogočajo, da z nekaj preprostimi kliki natisnemo na list A4 papirja karkoli hočemo. V zadnjih letih se je tehnologija potiska listov močno izboljšala. Pri uporabi tiskalne naprave porabimo zelo malo barve, ki se hitro posuši. Obenem pa imamo na voljo za nakup številne vrste barv, ki so bolj ali manj primerne za različne uporabnike. Zato je tudi dobro, da med njimi poznamo glavne razlike.

Domači tiskalniki so z nami že skoraj pol stoletja

Prvi tiskalnik, namenjen za domačo uporabo, je bil svetu predstavljen leta 1968. Izdelalo ga je še dandanes zelo znano in ugledno Japonsko podjetje Epson. Poznan je bil pod imenom EP-101, vendar je bil dokaj drag in je imel številne pomanjkljivosti. To je bil začetek razvoja tiskalnikov, ki pa so potrebovali še nekaj časa, da so pridobili svetovno priljubljenost.

Podjetje HP je izdelalo prvi črnilni tiskalnik leta 1976. V nekaj letih je postal zelo popularen, kar je vodilo do mnogih izboljšav in tehnoloških prebojev na področju izdelave majhnih tiskalnih naprav, kot je iznajdba kompaktnih kartuš.

V zadnjih letih se je tehnologija laserskih tiskalnikov zelo izboljšala.

Moderni inkjet tiskalniki

Ponudba modernih tiskalnikov je večinoma sestavljena iz črnilnih izvedb. Pravimo jim tudi inkjet tiskalniki, saj uporabljajo črnilo pri izdelavi slik, dokumentov in drugih listin. So izredno ugodni za nakup in izredno zanesljivi pri delovanju. Za večino uporabnikov predstavljajo zmogljivo in priročno rešitev za vsakodnevno ali občasno potrebo po tiskanju računov, dokumentov, slik ipd.

Vedno bolj popularne pa so več-funkcijske naprave, ki uporabljajo kartuše. Njihova prednost je, da nam nudijo številne dodatne zmogljivosti, ki nam omogočajo preslikavo in izdelavo večjih količin različnih elementov. Vgrajen imajo skener, ki lahko v digitalni obliki shrani vsebino listov, osebnih dokumentov, slik ipd. na naš računalnik, USB ključ ali SD kartico.

Laserski tiskalniki so vedno bolj popularni

Novejši laserski tiskalniki so zelo ugodni za nakup. So sicer malenkost dražji od črnilnih izvedb, vendar imajo številne prednosti, ki so zelo priljubljene pri številnih uporabnikih. Pri svojem delovanju ne uporabljajo črnila, kar je velika prednost. To pomeni, da se izdelani dokumenti in slike takoj posušijo. S tem se izniči možnost, da bi se sveže potiskani listi razmazali ob dotiku.

Več-funkcijske in navadne laserske naprave za tiskanje uporabljajo tonerje. To so kontejnerji z barvnim prahom, ki ne vsebujejo tekoče barve. Tiskalnik pri delovanju zapeče barvni prah na papir in tako ustvari izredno natančne črke in številne vzorce.

Prednost laserskih tiskalnikov je v tem, da se prah na natisnjenih dokumentih takoj posuši.

Kartuše so na voljo v številnih izvedbah

Uporabniki navadnih tiskalnikov bodo pogosto morali zamenjati barve. S tem je mišljeno to, da bodo morali kupiti nove zaloge črno-belih in barvnih zalog kartuš. Pri nakupu pa bomo lahko hitro opazili, da so na voljo v številnih izvedbah.

OEM kartuše so originalne 

Vsak proizvajalec tiskalnikov, kot je Xerox, HP, poceni kartuše Brother in drugi označujejo svoje proizvode z oznako OEM. Če kupimo kartuše z OEM oznako za določen model tiskalne naprave, smo lahko prepričani, da spadajo pod prej omenjeno kategorijo. Priporočajo se za uporabnike, ki imajo nove tiskalnike ali želijo najvišjo možno kakovost tiska.

Združljive kartuše so na voljo za ugodno oceno

Vsaka bolje založena spletna trgovina s pisarniško opremo ima na voljo tudi nadomestne kartuše. Te izdelujejo različni proizvajalci, ki želijo uporabnikom ponuditi alternativno možnost tiskanja. Združljive oziroma nadomestne kartuše so veliko cenejše od originalnih. Primerne so za pogosto tiskanje dokumentov in drugih listin, kjer kakovost ni najvišja prioriteta.

Združljive kartuše so precej cenejše od originalnih kartuš.

Tonerji so na voljo v številnih konfiguracijah

Vsi tonerji delujejo po principu tiskanja z barvnim prahom. Ker lahko potiskajo velike količine papirja, so priljubljeni pri uporabnikih, ki potrebujejo zanesljivo in dolgotrajno delovanje svojega tiskalnika.

Laserski tiskalniki ne potrebujejo tako pogoste zamenjave barv, vendar so dražji modeli, ki lahko tiskajo barvno. Seveda pa bomo pri tonerjih tudi soočeni z izbiro številnih izvedb, katerih je dobro, če poznamo njihove osnovne lastnosti.

OEM tonerji uporabljajo barvni prah

Novejše laserske tiskalne naprave imajo pogosto že priložene barve. S tem proizvajalci želijo uporabniku omogočiti, da lahko takoj prične z delom. V njih se nahaja barvni prah, ki za seboj ne pušča sledi na papirju. OEM tonerji so izdelani s strani številnih proizvajalci laserskih tiskalnih naprav. Namenjeni so zahtevnim uporabnikom, kot tudi ljudem, ki imajo laserski tiskalnik še vedno v garanciji.

Združljivi tonerji so namenjeni pogostemu tiskanju

Največja prednost združljivih tonerjev je njihova cena. Enako pa lahko rečemo za zanesljivost, ki nam jo nudijo. Priporoča se jih uporabnikom, ki pogosto uporabljajo svoj laserski tiskalnik. Omogočajo nam, da prihranimo veliko sredstev z nakupom pisarniške opreme, kar je vedno velika prednost. 

Strokovnjaki priporočajo, da za čas garancije novega tiskalnika vedno uporabljamo originalne barve. S tem zagotovimo, da bomo obdržali garancijo ter tudi najbolj optimalno kakovost tiskanja in delovanja naše naprave.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: