Grafična kartica je del računalnika, ki skrbi za izris slike na zaslonu uporabnika oziroma monitorju. Priključena je na osnovno (matično) ploščo in ima svoj spomin (pomnilnik), podobno kot sistemski pomnilnik oziroma RAM (Random Access Memory). Za shranjevanje tekstur uporablja pomnilnik, nato pa jih prikaže na vašem zaslonu. Hitrost je odvisna od pretočnosti in velikosti pomnilnika, a tudi od same frekvence grafičnega procesorja in drugih tehnologij, ki se razlikujejo glede na proizvajalca.

Zadolžena je za vse, kar se bo izrisalo na vašem zaslonu. Zato je torej zelo pomembno, da vedno izberemo tako, ki bo ustrezna naši uporabi računalnika. Za osnovna opravila in uporabo interneta je dovolj že integrirana. To je tista grafika, ki je na matični plošči oziroma natančneje v procesorju. Za bolj zahtevne programe, kot so denimo CAD programi ali pa Photoshop in Illustrator, je samostojna oziroma diskretna precej boljša izbira.

Proizvajalci in lastnosti

Grafične kartice imajo veliko različnih lastnosti. Trenutno je zgolj peščica pomembnih proizvajalcev. V prvi vrsti so to MSI, Gigabyte in ASUS. Seveda niso edini. Vsi ponujajo rešitve od osnovnih in s tem tudi cenejših (budget) rešitev, pa do vrhunskih (high-end) enot. Čeprav lahko ustreza vsem scenarijem, pa mora biti kupec sposoben seči dovolj globoko v svoj žep, če želi imeti vrhunski končni rezultat.

graficna-kartica-asus-gtx-1070

Tiste najzmogljivejše grafične kartice namreč stanejo pogosto več, kot je večina pripravljena odšteti za celoten računalnik.

Pomembno je tudi, da se zavedamo, da močnejša kot je grafična kartica, več energije bo zahtevala. Tako moramo našemu sistemu oziroma računalniku zagotoviti dovolj zmogljiv napajalnik.

Kaj pomeni integrirana?

Ko se odpravljamo v nakupe, lahko koga zavede pojem: intergrirana v procesorju. To v resnici pomeni, da je že del našega računalnika in ne potrebujete dodatne komponente. To pa tudi pomeni, da je ni mogoče odstraniti ali spremeniti. Običajno je namenjena osnovnim opravilom, kot je delo na svetovnem spletu, pregledovanje elektronske pošte in ogled kakšnega filma ali fotografij. Pri vseh modernih sistemih jo lahko kadarkoli nadgradimo. To pomeni, da kupimo tako imenovano diskretno, ki se jo vstavi v režo na osnovni plošči.

Za večino uporabnikov je nujno, da se pred nakupom posvetujejo s strokovnjakom in ugotovijo katera grafična kartica je zanje najbolj primerna. Že najmanjša napaka pri izbiri, vam bo takoj onemogočila nemoteno delo z računalnikom. Za bolj zahtevne sisteme je pomembno, da zagotovimo visoko pretočnost zraka, saj poganjanje zahtevnih programov hitro in močno zviša temperaturo v računalniku. Dobro pretočnost pa pride samo s kvalitetnim ohišjem in dobrim sistemom ventilacije.

Objave iz iste kategorije:

Ne spreglejte tudi naslednjih objav: